Maltractament animal

'Ell mai no ho faria': 140.000 gossos i gats abandonats cada any

Menys de la meitat dels animals abandonats són adoptats

Un gos a la gossera municipal de Barcelona, al desembre. / ARXIU / JOAN CORTADELLAS

Més de 138.000 gossos i gats van ser abandonats el 2017 a Espanya, una xifra similar a la de l’any anterior, segons l’informe anual que avui ha presentat la Fundació Affinity, que ha alertat que els abandonaments d’animals de companyia no disminueixen.

Segons l’informe, el naixement de criesés el principal motiu d’abandonament, seguit del final de la temporada de caça i els factors econòmics.

L’estudi de la Fundació Affinity 'Ell mai no ho faria' detalla que l’any passat un total de 104.834 gossos i 33.473 gats van ser recollits per les societats protectores d’Espanya.

"És una xifra elevada i que ens preocupa", han assenyalat els responsables de l’estudi, ja que es manté en nivells similars a la xifra que presentava el mateix estudi el 2016 (104.447 gossos i 33.335 gats) i el 2015 (104.501 gossos i 33.330 gats).

Repunt

"Veníem d’uns anys en què la tendència d’abandonaments anava a la baixa, però en els 3 últims anys aquesta tendència a la baixa s’ha trencat, i aquesta és una dada alarmant", ha advertit Isabel Buil, directora de la Fundació Affinity, que des de fa 20 anys elabora un estudi anual sobre l’abandonament i adopció d’animals a Espanya.

Segons l’informe d’aquest any, del total de gossos i gats recollits per les protectores el 2017, només el 43,5 % van ser adoptats per una nova família.

Un 17% dels animals s’havien perdut i van poder ser tornats als seus propietaris perquè anaven identificat amb el microxip, un 16% continuen al refugi i un 3% estan en cases d’acollida, mentre que un 7,5% van ser sacrificats per causes mèdiques i un 2% van ser "eutanasiats", segons l’informe.

"L’abandonament és un problema que requereix la màxima col·laboració de tots els agents implicats. El rol de les administracions públiques és clau, però també ho és el suport de la resta d’entitats involucrades en la prevenció i la lluita contra l’abandonament", ha assenyalat Buil.

"Aquest greu problema social –ha afegit– demanda una gran col·laboració entre el sector públic i privat i també un lideratge clar que traci un full de ruta i asseguri progressos en la reducció de les xifres d’abandonament. Només així podrem aconseguir una reducció dràstica de l’abandonament".

Poques segones oportunitats

Segons l’estudi, en comparació amb anys anteriors, la tendència en la taxa d’adopció tant de gossos (44,7 %) com de gats (40,5 %) es manté estancada, amb nivells molt similars any rere any.

“La majoria dels animals que arriben a les protectores no porten el microxip i per això, els que s’han perdut, no poden ser tornats a la seva família, i això es podria evitar si existís més consciència sobre la importància d’utilitzar microxips", ha dit Buil, que ha detallat que només el 33 % dels gossos i el 3,7% dels gats que van arribar a un refugi estaven correctament identificats amb un microxip.

Segons l’informe, de tots els animals que van arribar a les protectores, només un 9% es van retornar a les persones que els abandonen.

L’estudi desmenteix la creença que el nombre més elevat d’abandonaments es registra a l’estiu, ja que la recollida de gossos es manté estable al llarg de l’any en el cas dels gossos, i en els gats sí que hi ha un pic durant el segon quadrimestre a causa del cicle natural de reproducció dels felins, molt estacional durant el període comprès entre maig i setembre.

Temes:

Gats Gossos