DECISIÓ JUDICIAL

L'Audiència de Navarra delibera si concedeix la llibertat a 'La manada'

La fiscalia reclama que continuïn a la presó pel "risc de fuga" i la defensa que se'ls excarceri

Tres dels cinc acusats han assistit a la compareixença celebrada aquest dilluns

undefined35697445 violadores chica en san fermines en pamplona julio 2016 los180508130637

La pilota torna a estar a la teulada dels jutges. El tribunal de l’Audiència de Navarra que va condemnar els cinc membres de ‘La manada’ per abusar sexualment d’una jove madrilenya als Sanfermines del 2016 deliberen si deixen en llibertat els cinc imputats, tal com ha sol·licitat la defensa. La compareixença per decidir si se’ls excarcera o no s’ha acabat cap a les 11.15 hores d’aquest dilluns, després que ha durat aproximadament una hora. La fiscalia ha sol·licitat que els acusats continuin en presó per "la gravetat dels fets", la possible reiteració delictiva (quatre tenen obert un procés a Andalusia per un altre presumpte abús) i el risc de fuga.

A la vista, que s’ha celebrat a la sala 203 del Palau de Justícia de la capital de Navarra, hi han sigut presents els tres membres de ‘La manada’ que estan a la presó de Pamplona, mentre que els altres dos condemnats que estan en una presó de Madrid han seguit la vista a través de videoconferència.

Aquesta compareixença es va fixar després que les defenses presentessin fa uns dies un escrit sol·licitant la posada en llibertat provisional delscinc condemnats per abús sexual, en espera que la sentència sigui ferma. Els processats han recorregut davant del Tribunal Superior de Justícia de Navarra i, després, poden fer-ho davant del Tribunal Suprem.  

Els membres de ‘La manada’ estan en presó provisional des que van ser detinguts el 7 de juliol del 2016, tot just unes hores després que passessin els fets pels quals vanser condemnats a nou anys de presó per abús sexual amb prevalença, si bé van ser absolts del delicte d’agressió sexual ja que el tribunal va considerar que no hi va haver intimidació. En aquest cas concret, els imputats poden estar fins a quatre anys i mig en presó provisional.

El tribunal pot trobar-se ara en la mateixa situació que quan va dictar la sentència. És a dir, dividit. I és que la condemna per abús sexual es va produir amb el vot a favor de dos magistrats i un en contra. Precisament, el jutge dissident, que va veure "gresca" en la relació sexual que van mantenir els acusats amb la jove madrilenya, es va decantar l’1 de desembre del 2017 passat per l’excarceració dels cinc sevillans, ja que va estimar que eren innocents.  Per tant, el vot particular es pot repetir i això retardaria la decisió final.   

Repercussió mediàtica

L’advocat Agustín Martínez Becerra, defensor de quatre dels condemnats, assenyala en el seu escrit per justificar la petició que s’excarceri els seus clients: "Resulta obvi que aquesta nova sol·licitud de llibertat parteix de la situació derivada del mateix contingut de la sentència, que, fins i tot sent condemnatòria, absol els meus representats de tots els delictes que van donar lloc a l’ordre de processament i als escrits de qualificació del ministeri fiscal i la resta de les acusacions".

El lletrat fa referència en el seu escrita altres casos de repercussió mediàticaen què les persones condemnades en primera instància es troben en llibertat provisional, com Iñaki Urdangarin i Diego Torres, per decisió de l’Audiència de les Balears o alguns dels condemnats pel ‘cas Gürtel’, alguns dels quals a 15 o 14 anys de presó.

"La situació processal dels meus representats manté condicions tecnicoprocessals de característiques similars a les que van donar lloc a interlocutòries en què es dictamina la llibertat provisional de ciutadans condemnats en sentències en primera instància", assenyala Martínez Becerra.

L’advocat de l’Ajuntament de Pamplona, Victor Sarasa, que exerceix l’acusació popular, ha insistit aquest dilluns en la "gravetat dels fets considerats provats" en la sentència, alhora que ha insistit en el "risc de fuga" dels condemnats". Miguel Ángel Morán, advocat de la víctima, ha assegurat que té una "bona" sensació després d’assistir a la compareixença, en què ha reiterat el que ja va plantejar per escrit, és a dir, la seva posició contrària a la llibertat dels acusats.