RESOLUCIÓ DE LA SANTA SEU

El Papa accepta la dimissió de tres bisbes xilens per l'escàndol de la pederàstia

Francesc pren aquesta decisió després de la denúncia en bloc dels responsables de l'Església a Xile

zentauroepp43386875 members of chile s bishops conference luis fernando ramos pe180611132222 / VINCENZO PINTO

El papa Francesc ha acceptat la renúncia presentada pel bisbe d’Osorno, Juan Barros; de Valparaíso, Gonzalo Duarte García de Cortázar, i de Puerto Montt, Cristián Caro Cordero, després de l’escàndol a Xile per la falta de transparència de l’Església en la gestió de casos d’abusos sexuals a menors, ha informat aquest dilluns la Santa Seu.

Les renúncies es produeixen després de la investigació que va ordenar el Papa a Xile i que va anar a càrrec del bisbe maltès Charles Scicluna.

El maig passat, el papa Francesc va manar trucar a 34 bisbes xilens al Vaticà, que van presentar la seva renúncia en bloc dels seus càrrecs després de reconèixer que havien comès "greus errors i omissions".

Ara, el papa Francesc ha acceptat de moment les renúncies d’aquests tres religiosos xilens i ha nomenat administradors apostòlics "seu plena" a les tres diòcesis.

Durant el seu viatge a Xile el gener d’aquest any, Francesc havia defensat Barros, considerat un dels encobridors del capellà Fernando Karadima, condemnat el 2011 per la Justícia canònica a una vida de reclusió i penitència per violacions i abusos sexuals a menors i les ramificacions del cas.

Petició de perdó del Papa

Però en el seu retorn al Vaticà, Jorge Bergoglio va ordenar desenvolupar una investigació i, després de conèixer els resultats, va dir que havia sigut mal informat, va demanar perdó a totes les víctimes i en va rebre alguna al Vaticà.

Francesc ha nomenat en aquestes tres diòcesis un administrador apostòlic "seu plena": a Puerto Montt (sud) hi ha designat Ricardo Basilio Morales Galindo; a Valparaíso (centre), Pedro Mario Ossandón Buljevic, i a Osorno (sud), Jorge Enrique Conchua Cayuqueo, els dos últims són bisbes auxiliars de Santiago de Xile.

Segons el Directori per al Ministeri Pastoral dels Bisbes "Apostolorum Successores", "en circumstàncies particulars, la Santa Seu pot, de manera extraordinària, disposar que en una diòcesi sigui nomenat un administrador apostòlic seu plena".

Aquesta fórmula també ha sigut recentment utilitzada pel Papa a Austràlia, a l’arxidiòcesi d’Adelaida, on ha nomenat Gregory O'Kelly administrador apostòlic "seu plena", després que el seu arquebisbe, Philip Wilson, fos declarat culpable per encobrir els abusos comesos per un capellà en la dècada de 1970.

A Xile, aquestes renúncies es produeixen després dels escàndols per abusos a menors per part de religiosos i la falta de transparència a l’Església catòlica en la seva gestió.

Víctimes

A començaments de maig, el Papa va rebre al Vaticà Juan Carlos Cruz, James Hamilton i José Andrés Murillo, tres víctimes de Karadima que en els últims temps han lluitat perquè es faci justícia.

Francesc els va demanar perdó en nom propi i de l’Església i ells, al seu torn, li van sol·licitar que aquestes paraules es transformessin en "accions exemplars" per acabar amb la pederàstia.

Aquest mes, Francesc va tornar a obrir les portes de la seva residència, Casa Santa Marta, per reunir-se amb un altre grup de víctimes d’abusos en la seva infantesa.