LA LLUITA CONTRA UNA XACRA

Fiscals reclamen que els delictes contra les dones tinguin un agreujant

La Unió Progressista de Fiscals acusa Espanya de complir de manera «deficient» el conveni contra la violència sexista

L'associació exigeix a l'Estat que assumeixi la seva responsabilitat amb els fills orfes de les víctimes

zentauroepp36416233 violencia machista180409195947 / FERRAN NADEU

La Unió Progressista de Fiscals (UPF) ha proposat al congrés clausurat aquest dissabte a València la modificació del Codi Penal per incloure un agreujant específic en els delictes comesos contra les dones. Segons la seva opinió, Espanya només ha complert de “manera parcial i deficient” el conveni del Consell d’Europa sobre la prevenció i lluita contra la violència masclista, l’anomenat Conveni d’Istanbul,Conveni d’Istanbul, ratificat el 2014. ‘Cap a una perspectiva de gènere’ ha estat el lema d’aquest any de la reunió de la UPF.

La ponència aprovada destaca que la incorporació de la perspectiva de gènere en la “construcció” i en l’aplicació de la norma penal és una “exigència de justícia material”. Segons la UPF, això suposa “conèixer i reconèixer” les estructures socials que “suporten les relacions de desigualtat entre dones i homes”. Si es rebutja aquesta realitat, incideix, “mai es podrà donar una resposta justa, proporcionada i adequada” per erradicar la xacra de la violència sexista, “veritable vergonya democràtica que requereix una resposta especialitzada”.

Ampliar el concepte

Per això, la UPF creu que ja és hora d’abordar “íntegrament” les obligacions assumides per Espanya en aquesta matèria, ampliant el concepte de violència masclista a tota aquella que va dirigida especialment contra les dones “pel fet ser-ho” o que les afecti “d’una manera desproporcionada”.

L’associació afirma que la legislació penal ha de construir-se des d’aquesta òptica, per reconèixer la dona expressament com a “subjecte passiu” d’aquesta violència i incloure la motivació discriminatòria com a element del delicte. És a dir, que s’inclogui un agreujant específic, per exemple en els assassinats i homicidis, per no haver d’acudir a les genèriques. “Els feminicidis han de ser castigats com a tals”, apunten les conclusions del congrés.

Menors desemparats

Els fiscals progressistes també exigeixen a l’Estat espanyol que assumeixi la seva responsabilitat envers els fills orfes de les víctimes de la violència masclista, en el sentit que ha d’oferir-los prestacions econòmiques i socials adequades i “suficients” per a la seva “subsistència, educació i desenvolupament”. “Els menors queden totalment desemparats i se’ls ha d’assistir en tots els aspectes”, ha explicat a aquest diari la fiscal Virginia Garcia.

La UPF ha analitzat també en el congrés la paritat entre sexes a la carrera fiscal. Segons la memòria del 2017 de la Fiscalia General de l’Estat, les dones representen la majoria sociològica de la professió. El 68% dels fiscals a Espanya són dones. Malgrat això, només ostenten el 35% dels quadres directius. Davant d’aquesta situació, l’associació reclama que s’analitzin les causes d’aquesta discriminació i es prenguin solucions per donar compliment a la llei per a la igualtat efectiva de les dones i els homes. “No és un favor, és una obligació”, han remarcat els assistents.

A la reunió no han faltat altres debats, com la necessitat d’un procés “transparent” per al nomenament del fiscal general de l’Estat (està pendent de saber a qui elegirà el nou president de l’Executiu, Pedro Sánchez), la derogació de la norma que estableix els terminis per investigar delictes i l’aplicació del delicte d’odi en l’àmbit artístic o humorístic.