La seva resposta a 'Fariña'

Laureano Oubiña acaba un llibre i prepara una sèrie de televisió

La Guàrdia Civil investiga si ell és 'El Grande' d'una xarxa de tràfic de cocaïna entre Galícia i Astúries

ealos19763427 nac277 navalcarnero madrid 17 07 2012 el narcotrafican180425182954 / KIKO HUESCA

Qui havia estat narcotraficant i ara és un dels protagonistes de la sèrie de televisió Fariña, d'Antena 3TVFariña, prepara la seva resposta. Laureano Oubiña, en llibertat des de fa un any, està a punt d'acabar un llibre i té en marxa la realització d'una sèrie de televisió sobre la seva vida, segons fonts pròximes a l'home que havia sigut conegut com El Pajarito El Pajaritoa les ries gallegues. Oubiña està comptant amb la col·laboració d'un periodista i una coneguda productora televisiva.

El Pajarito vol respondre així a la versió de la seva vida que es dona a FariñaHa denunciat la productora per un delicte contra el seu honor per emetre al primer capítol una escena sexual amb la seva segona dona, Esther Lago. Reclama un milió i mig d'euros que, diu, donarà a l'oenagé amb què va col·laborar al sortir de la presó. També ha demandat la presentadora Susanna Griso, que li va dir narcotraficant. En aquest cas, li demana que es retracti o pagui un simbòlic euro d'indemnització.

"L'haixix no ha matat a ningú"

Oubiña té 71 anys i va sortir de la presó fa un any i un mes. Va complir tres condemnes per tràfic d'haixix (incautat en altres operacions a alta mar, a Vigo i a Martorell), una per delictes fiscals i una altra per blanqueig de diners. Des de molt jove va estar implicat en assumptes de contraban de gasoil i després de tabac. Va acabar guanyant molts diners amb el tràfic d'haixix i va fugir a Grècia, on va ser detingut l'any 2000. Sempre ha presumit que mai va vendre cocaïna i ha criticat la hipocresia de perseguir el tràfic d'haixix mentre l'Estat guanya diners amb la venda de tabac i alcohol. "L'haixix no ha matat a ningú", ha dit en diverses ocasions.

Al marge de la seva campanya mediàtica, Oubiña s'ha vist implicat en una investigació per tràfic de cocaïna. La Guàrdia Civil el va interrogar fa dues setmanes com a investigat en l'operació Matta, una trama amb origen a Astúries que es va saldar amb 18 detinguts al novembre.

"El gras, el poderós"

El sumari del cas, conegut per EL PERIÓDICO, apunta les possibles relacions d'un dels detinguts, Carlos de la Mata, amb Oubiña. Així, en una gravació telefònica De la Mata assegura que "vaig estar parlant amb el gras, amb el gras no, amb el poderós".

Els investigadors de la Guàrdia Civil afirmen en els seus informes que un dels traficants va viatjar a Galícia i allà "s'hauria entrevistat amb qui podria ser Laureano Oubiña Piñeiro". De fet, van detectar una cita entre l'intermediari asturià i qui utilitza un telèfon que el mateix Oubiña identifica com a seu al seu perfil de Facebook: "Carlos contacta amb un home d'accent gallec a qui acabarà anant a visitar a Galícia per entregar-li el que denomina el sumari… Carlos sembla dir-li que li portaria una quantitat de diners pertanyent a un tercer que sembla ser el total d'un pagament per part d'aquest a l'home gallec".

Els guàrdies apunten que els asturians viatjaven a Galícia per buscar droga per vendre-la després a la seva comunitat i investiguen si l'home "poderós" a qui també anomenen El Grande és Oubiña. "El Grande podria ser una al·lusió a Laureano Oubiña, definint-lo així en referència al seu passat com a narcotraficant de gran rellevància", es llegeix al seu informe.

Al novembre, els traficants asturians van concertar una reunió amb l'intermediari, que va ser vigilada per la Guàrdia Civil. "L'esmentada reunió hauria tingut com a fi negociar o acordar les condicions d'una nova entrega de droga en què Carlos faria d'intermediari entre el grup (asturià) i els proveïdors gallecs". Després de la reunió, Carlos "contactaria amb qui podria ser Laureano Oubiña", segons la Guàrdia Civil. Així, es va controlar una trucada feta el 7 de novembre entre el camell asturià i el número atribuït a Oubiña ("L'Home", a l'informe) en què van concertar una cita a la zona de Vilanova de Arousa.

Quatre quilos de coca

La Guàrdia Civil va vigilar el retorn a Astúries del grup i els va detenir l'endemà quan passaven per La Caridad.  En un dels vehicles portaven quatre quilos de cocaïna.

El dia 11 d'abril, els investigadors van viatjar a Arousa per interrogar Oubiña sobre la seva possible participació en aquest tràfic de drogues. Fonts del cas van explicar que ell va negar la seva implicació i va mantenir que s'havia vist amb Carlos de la Mata, un dels detinguts, però per parlar d'un sumari en què s'acusava un parent de narcotràfic. Oubiña, sempre segons la seva versió, hauria entregat fins i tot la còpia del sumari als agents, que el van deixar en llibertat poc després, encara que el segueixen investigant.