El drama de l'exclusió

Sense casa i sense salut

Les persones que no tenen una vivenda digna tenen quatre vegades més problemes mentals que la resta de la població

abertran41676316 barcelona 19 01 2018 reportaje sobre la pobreza energ tica180410142454 / CARLOS MONTANYES

Les persones que no tenen una vivenda digna i, a més, pateixen pobresa energètica tenen quatre vegades més problemes mentals que la resta de la població. Així ho constata l'informe Radiografies de la situació del dret a l’habitatge, la pobresa energètica i el seu impacte en la salut a Barcelona que s'ha presentat aquest dimarts.

La fotografia, obtinguda a partir d'una enquesta realitzada a un centenar de persones ateses per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), revela que el 82% de les dones consultades i el 70% dels homes tenen ansietat o depressió davant el 20% i el 16%, respectivament, de la resta de ciutadans.

Encadenar desnonaments

Moltes d'aquestes persones han encadenat desnonaments. Han patit desallotjaments per impagament d'hipoteca, per no poder fer front al lloguer i, per últim, també han sigut desallotjades de les cases que s'han vist obligades a ocupar davant la falta d'alternatives. L'estudi revela a més que el 48% dels enquestats pateixen pobresa energètica i que un 73% d'ells han ocupat la vivenda en què resideixen en l'actualitat, i d'ells, un 38% té punxats els subministraments d'aigua, llum o gas.

Anna Novoa, tècnica de l'Agència de Salut Pública de Barcelona, ha explicat els trets de la vivenda que incideixen en la salut. Entre les deficiències ha citat la dimensió del pis, la durada dels contractes, el barri on s'ubica la residència i també les dificultats o el retard en els pagaments. L'informe recomana que "s'eviti la sobremedicació amb fàrmacs" i es potenciïn un altre tipus d'ajudes com recórrer a les plataformes ciutadanes com la PAH o l'APE.

En l'elaboració d'aquesta radiografia sobre la precarietat hi han participat, a més de l'Agència de Salut Pública, altres entitats com la PAH, l'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) i l'Observatori DESC.

María Campuzano, portaveu de l'APE, ha denunciat "l'assetjament" que pateixen alguns usuaris per part de les empreses subministradores. El 18% dels consultats han reconegut haver sigut objecte d'aquestes pràctiques intimidatòries. Més de la meitat dels enquestats tenen endarreriments en el pagament de les factures, i d'aquests, tres quartes parts deuen més de tres rebuts.

Lucía Delgado, portaveu de la PAH, ha reconegut que a un 90% de la gent que va a les seus de la plataforma els queden menys de 400 euros per passar el mes després d'haver pagat la hipoteca.