'Finding Fariña': per llegir l'obra prohibida a través del 'Quixot'

L'Associació de Llibreries de Madrid busca una manera de burlar la censura

zentauroepp42235813 180221091510

El segrest del llibre FariñaFariña de Nacho Carretero sobre el narcotràfic a Galícia, a més de disparar les vendes de l'obra, ha alimentat originals iniciatives per burlar la censura i en defensa de la llibertat d'expressió. Una d'aquestes iniciatives és la que ha ideat l'Associació de Llibreries de Madrid a través de l'eina digital Finding Fariña,Finding Fariña una pàgina que rastreja les 80.000 paraules del Quixot per reconstruir l'obra de Carretero. 

La pàgina, de forma automàtica, analitza l'obra de Carretero i busca quines paraules coincideixen amb la gran obra de Cervantes. Les extreu, una a una, perquè es pugui conèixer la història prohibida. Segons els llibreters de Madrid, aquesta és "una forma de defensar la llibertat de premsa i la llibertat d'expressió i de fer un recordatori que hi ha llibres que no es poden fer callar".

L'Associació de Llibreries de Madrid subratlla que la prohibició de venda de Fariña és una mesura extrema i anacrònica" i que mai es podran censurar els "drets del lector".