DESTACATS DEL DIA

Llibertat d'expressió a la picota i altres notícies que has de saber avui, en un minut

zentauroepp42221686 graf5860 madrid 20 02 2018 obra presos pol ticos del e180221104550 / FERNANDO VILLAR

Aquestes són les cinc notícies que has de saber avui:

1/ Llibertat d'expressió a la picota. La condemna a Valtònyc per les seves lletres i la retirada d'una obra de la fira ARCO reobren la por que s'estigui fent una interpretació regressiva del que és o no és delicte. Si el 2017 va acabar amb el diagnòstic de ser, en paraules de la Plataforma en Defensa de la Llibertat d'Informació, un "mal any per a la llibertat d'expressió", l'inici del 2018 no sembla revertir la tendència.

2/ Mas admet que la DUI va ser un “engany”. L'expresident de la Generalitat ha repassat la seva declaració davant el Tribunal Suprem i ha explicat que tots els diputats que van votar la declaració unilateral d'independència del 27 d'octubre “sabien que no tenia recorregut real”. I com a prova que va ser una mera "acció parlamentària" simbòlica, Mas va recalcar al jutge que després el Govern no es va reunir per prendre cap decisió.

3/ Millet i Montull segueixen a la presó al no poder pagar la fiança per sortir. L'Audiència de Barcelona reclama 400.000 euros a l'expresident del Palau de la Música i 100.000 a la seva mà dreta. Amb el pagament d'aquestes quantitats, una visita mensual al jutjat, la retirada de passaport i la prohibició de viatjar fora d'Espanya, els dos exdirectius podien tornar a casa seva.

4/ “Pedro mereixia morir”. Aquesta frase lapidària l'hi va dir la guàrdia urbana Rosa Peral, acusada del crim del seu nòvio, a una presa que ha conviscut amb ella al centre penitenciari de Wad-Ras. Segons fonts judicials, la testimoni ha sigut molt convincent i ha donat detalls concrets de les seves converses amb Peral.

5/ Mor el dibuixant Forges víctima d'un càncer. El seu humor incisiu i intel·ligent recull mig segle d'absurditat i contradiccions de la societat espanyola i els seus originals personatges traspuen la mateixa humanitat.

FERRAN SENDRA / L'humorista gràfic Antonio Fraguas de Pablo, més conegut per Forges. /