DIA INTERNACIONAL DE LA DONA

¿Què és la 'vaga feminista' que tindrà lloc el 8 de març?

Resposta a totes les preguntes sobre la mobilització: qui convoca, a qui va dirigida, si és legal i els horaris

GRAF9225 MADRID ESPANA 11 02 2018 -El movimiento feminista de Madrid celebra un eventazo para apoyar la huelga feminista del proximo 8 de mayo en el Matadero de Madrid EFE Emilio Naranjo / Emilio Naranjo (EFE)

La convocatòria de vaga feminista s'està forjant des de la primavera del 2017 i després de l'acollida que van tenir en més de 170 països les aturades de dones promogudes des del moviment argentíVives ens volem contra la violència de gènere. Si bé l'any anterior a Espanya es va parar de forma simbòlica, el pròxim 8 de març i per primera vegada en la història, s'organitzarà una vaga legal per reclamar igualtat real d'oportunitats i drets entre homes i dones.

¿Qui convoca la Vaga Feminista? 

La convocatòria oficial parteix dels centenars d'organitzacions de dones grans i petites, estatals, autonòmiques i locals que conformen el Moviment Feminista a Espanya. S'han articulat al voltant de la Comissió 8 de Març, un espai de diàleg on mitjançant assemblees mensuals s'han anat polint les aportacions d'aquesta pluralitat d'entitats fins a construir un argumentari consensuat per fer una crida a la mobilització.

A la convocatòria s'hi han sumat diversos sindicats (CCOO, UGT, USO, CGT), més de 300 organitzacions socials de camps diversos i alguns partits polítics: El PSOE i Esquerra Unida secunden la convocatòria d'aturades parcials i Podem insta a una vaga general. Ciutadans s'oposa a la mobilització per "ideològica". El PP no s'hi ha pronunciat expressament.

¿És legal fer vaga el 8 de març?

Sí. La CGT ha convocat vaga general i el seu preavís ha sigut registrat davant el Ministeri d'ocupació, que no l'ha impugnat, per la qual cosa ha quedat legalitzada en el marc del Dret de Vaga dels treballadors.

Per la seva part, CCOO, UGT i USO criden a fer aturades parcials, igualment legalitzades davant el Ministeri d'Ocupació i per als quals obraran com solen fer en cas de vaga, amb comitès i taules informatives en tots els sectors on tenen influència.

Hi ha variacions entre els diferents sectors però en general, criden a interrompre l'activitat productiva durant dues hores a partir de les 12.00 i a partir de les 16.00. Les aturades de matí i de tarda no són excloents, es poden fer totes dues.

¿Qui pot participar en la 'vaga feminista'? 

Estan cridats tots els treballadors, perquè el contrari seria il·legal. No obstant, el moviment feminista insta en particular les dones a participar-hi perquè es tracta d'evidenciar que sense el treball femení, remunerat o no remunerat, no funciona res. Aquest és l'eix de la convocatòria: 'Si nosaltres parem, es para el món'.

¿En què consisteix la 'vaga feminista'?

La Comissió 8 de març planteja aquesta jornada de forma multidimensional. Criden a participar en la vaga general o en les aturades parcials que han convocat els sindicats en l'esfera laboral, però també insten els estudiants a absentar-se de les aules el 8 de març i estan promovent una vaga de tasques i una de consum.

La primera, persegueix que en l'esfera domèstica els homes assumeixin les feines domèstiques i totes les tasques que deixin de fer les dones perquè s'adonin de fins a quin punt la seva feina és vital per al sosteniment de la llar i quanta càrrega estan assumint en solitari. En l'esfera pública també es busca un canvi, perquè esperen que a falta de dones es revisin les formes d'organització social als barris i els pobles. Un exemple: transport col·lectiu de nens al col·legi.

Pel que fa a la vaga de consum, insta les dones en particular a abstenir-se de consumir el que no sigui imprescindible en aquesta jornada, i a reduir al mínim la despesa en subministraments però també en béns i serveis. És una iniciativa del corrent ecofeminista per reflexionar sobre el pes de les dones en la manera com consumim i la força que tindrien per implantar models més sostenibles.

En paral·lel, es demana el boicot específic a les empreses que se serveixen d'una explotació de la imatge de la dona per a la venda de productes i a aquelles que es beneficien de l'anomenada taxa rosa, la que encareix tots els productes que s'envasen i s'ofereixen com d'ús preferent per a les dones o que, tot i ser de primera necessitat, com les compreses, no tributen com a tals.

¿Per què una vaga? 

L'argumentari de la Comissió 8-M és tan ampli com les diverses problemàtiques que afronten les dones pel fet de ser-ho. Denuncien les violències masclistes, en totes les seves formes i exigeixen més pressupost per combatre-les, però també posen en el focus la precarietat més gran de la dona en el mercat de treball, la persistència de barreres a la seva projecció professional i la seva discriminació en matèria de salaris.

En la mateixa línia, denuncien les retallades pressupostàries que afecten les tasques que porten a terme, la falta de reconeixement de la feina domèstica que assumeixen les dones, la pobresa que també les afecta de forma preferent o la vulnerabilitat de determinats col·lectius, com les dones estrangeres, entre altres assumptes.

¿Hi haurà mobilitzacions?

Sí. Com cada 8 de març s'han previst manifestacions a pràcticament totes les capitals de províncies d'Espanya, on a més es promouran al llarg de la setmana xerrades, taules rodones i esdeveniments relacionats amb les arts i les lletres per reflexionar al voltant del Dia Internacional de la Dona.

La manifestació central tindrà lloc, no obstant, a Madrid i després de l'èxit de participació el 2017, s'ha decidit ampliar el recorregut per donar cabuda a l'afluència massiva que preveu la Comissió 8 de Març.

La marxa sortirà a les 19.00 hores d'Atocha, encara que la capçalera, integrada exclusivament per dones del Moviment Feminista, sortirà de la plaça de Neptuno i transcorrerà fins a la plaça d'España, on previsiblement es llegirà un manifest. El recorregut ha sigut autoritzat aquest dimecres per la Delegació del Govern a Madrid, segons han informat les convocants de la marxa.