CONFLICTE INSTITUCIONAL

El PSC reclama a Ensenyament que pagui ja el seu deute per les guarderies

Els socialistes demanen que la Generalitat no recorri la sentència que l'obligaria a pagar uns 60 milions d'euros

Jaume Collboni i més alcaldes socialistes presenten el recurs a Ensenyament per reclamar el pagament a les guarderies. / LUAY ALBASHA

El regidor de l'Ajuntament de Barcelona Jaume Collboni i diversos alcaldes del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) han sol·licitat formalment a la Conselleria d’Ensenyament que pagui les quantitats que deuen a les guarderies de titularitat municipal des del 2012 al 2015, tal com l'obliguen diverses sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de la passada tardor. 

La Generalitat de Catalunya va reduir el 2012, sota el govern d'Artur Mas, i va deixar de pagar després, la part corresponent al conveni entre administracions per finançar les escoles bressol o parvularis, no incloses en l'ensenyament obligatori però que cobreixen l'escolarització fins als 3 anys. La llavors consellera Irene Rigau va reconèixer que havien desviat la partida per pagar nòmines a professors de la concertada.

Generalitat i ajuntaments havien acordat per llei que pagarien un terç del total cadascú i el terç restant correspondria a les famílies. Així, sobre un cost total aproximat de 5.400 euros per curs i infant que havien de costejar a parts iguals Govern, ajuntaments i Generalitat, Ensenyament pagava 1.800 euros; va passar a pagar-ne 875 i des del 2015, segons denuncien els socialistes, ja no paguen res i han derivat la seva responsabilitat cap a les diputacions. Davant l'impagament, alguns ajuntaments socialistes i d'Iniciativa per Catalunya van assumir la diferència i altres ho van repercutir en les famílies, però tots ho van denunciar davant els tribunals, 30 de manera col·lectiva i 6 més de manera individual.

Pagament de 1.300 euros

En la sentència col·lectiva, després de ser estimat un recurs d'Ensenyament, aquest desembre el TSJC finalment va condemnar la Generalitat a pagar 1.300 euros per alumne i curs pels anys 2012-2013, 2013-2014 i 2014-2015. En total, uns 17 milions d'euros. 

Collboni i els alcaldes d'Esplugues i Sant Adrià, entre d'altres, han demanat a la Generalitat que no presenti cap recurs a la sentència -té de termini fins al 23 de febrer- i que pagui les quantitats degudes pels tres últims cursos. Només en el cas de l'Ajuntament de Barcelona, que no va interposar la demanda en el seu dia però que ara reclama la mateixa quantitat, són 42 milions d'euros. Badalona, l'ajuntament de la qual també reclamarà la seva part tot i no haver presentat una demanda prèviament, exigeix 2,5 milions d'euros.

Collboni ha qualificat la sentència del TSJC de "victòria", i ha destacat que, per als socialistes, "l'educació de 0 a 3 anys és fonamental per garantir la igualtat d'oportunitats" i, per tant, hauria de ser un dret universal. "Les sentències han de servir perquè no s'apugin les tarifes i que els diners es puguin reinvertir en polítiques socials".

No esperar fins que hi hagi Govern