Després de la denúncia d'EL PERIÓDICO

Els Maristes de Castella demanen perdó per l'escàndol de pederàstia a Xile

Els responsables de la província de l'orde religiós on es van formar quatre dels acusats emeten un comunicat de condemna

La Congregació dels Germans Maristes ha expressat aquest dimecres la seva rotunda condemna a qualsevol forma d'abús i ha demanat perdó pels suposats abusos sexuals comesos contra una trentena d'alumnes els últims 40 anys Xile per part, entre altres, de quatre religiosos de Castella i Lleó.

Maristes Província Compostel·la, que agrupa Galícia, Castella i Lleó, Astúries i Portugal, ha emès un comunicat en què reafirma la seva rotunda condemna a qualsevol forma d'abús, reconeix el patiment de les víctimes i demana perdó, a més d'apostar per la feina diària per prevenir i intentar evitar qualsevol situació que atempti contra els drets dels nens.

D'aquesta manera, la congregació ha reaccionat a la informació publicada per EL PERIÓDICO en què s'indica que almenys hi ha set docents investigats, entre ells quatre nascuts a Castella i Lleó, per aquests suposats abusos sexuals i que se'n van anar a Xile entre la dècada dels anys 60 i 70.

Són Abel Pérez, natural de Villabellaco de Santullán (Palència) i de 70 anys, Adolfo Fuentes, de San Cebrián de Campos (Palència) de 75, Jesús Castañeda, de Mayorga de Campos (Valladolid) de 63, i José Monasterio, de Villanueva de Argaño, (Burgos), ja mort. 

Els tres primers van ser reclutats entre els 10 i els 15 anys i van ingressar per ser formats al Juniorat Hispanoamericà, que en un primer moment tenia la seu a Palència, i finalment a Valladolid, que des del 1986 és una residència d'ancians religiosos.

En aquest centre, segons recorden els Maristes al comunicat, hi van estudiar diversos dels maristes acusats a Xile i va estar obert com a centre educatiu des del 1951 fins al 1986. En aquells anys hi van passar més de 2.000 alumnes, i entre ells uns 70 germans van marxar a països d'Hispanoamèrica, on han desenvolupat una important tasca com a educadors i missioners, diu la nota de la congregació.

"Dolor i patiment"

Maristes Compostel·la recorda el missatge del XXII Capítol General de l'Institut Marista, recentment celebrat a Colòmbia, on es va reconèixer "el dolor i el patiment causat a les víctimes per part d'algunes persones pertanyents a institucions maristes" i se'ls va demanar perdó públicament.

A més, es va condemnar explícitament "qualsevol forma d'abús a nens i joves: emocional, físic o sexual".

Així, es va deixar clar que "qualsevol forma d'abús és l'antítesi" dels valors maristes, "soscava" la seva finalitat mateixa i és una traïció als nobles ideals del seu fundador, sant Marcel·lí Champagnat, diu el comunicat.

Des de Maristes Compostel·la es recolza la tasca que, els últims anys, s'ha fet a l'Institut Marista per protegir els nens, ja siguin escoles, obres socials o altres serveis.

Així, recorda que la congregació compta amb el programa Amb Tu de protecció a la infància, que s'ha convertit en un "pilar fonamental" de la defensa dels drets dels nens a tots els col·legis a través de la formació de tots els membres de la comunitat educativa, la prevenció i l'atenció especialitzada a tots els nostres alumnes que ho necessitin.

D'altra banda, el bisbe auxiliar de Valladolid, Luis Argüello, ha mostrat el seu més absolut rebuig i la seva tristesa pels suposats abusos sexuals i, en declaracions als periodistes, ha indicat que, malgrat que no coneix en profunditat l'assumpte, li produeix una gran tristesa i rebuig.

"A nosaltres ens produeix especial amargura i rebuig pensar que persones consagrades al Senyor, i precisament amb una vocació d'atenció a nens, es puguin veure en aquestes situacions tan rebutjables", ha dit el bisbe auxiliar de Valladolid.