EL CONFLICTE DE L'AEROPORT

Els vigilants del Prat rebutgen el laude però desconvocaran la vaga

La decisió de l'àrbitre no "resol els problemes de fons" però impedeix la mobilització prevista el dia 8

El comitè de vaga avalua convocar altres aturades més endavant per acabar amb els "sous de misèria"

Els vigilants de l’aeroport del Prat van rebutjar ahir  el contingut del laude dictat dijous per l’àrbitre Marcos Peña, però el més probable és que en l’assemblea de demà dilluns desconvoquin la vaga prevista per divendres 8 de setembre. «El laude és bastant clar al respecte. És forçós i podria comportar problemes a la plantilla» en cas d’incomplir-lo, va explicar l’assessor jurídic del comitè de vaga, Juan Carlos Giménez.

El text arbitral estableix amb claredat que l’empresa Eulen ha d’anul·lar les represàlies empreses contra els treballadors i a aquests els adverteix que no poden convocar protestes relacionades amb aquestes. A penes 24 hores després de conèixer el laude, Eulen va informar que havia readmès els dos treballadors acomiadats per haver incomplert els serveis mínims i que havia deixat sense efecte tres sancions imposades i els dos expedients oberts.

Com que la vaga estava convocada contra aquestes represàlies, es pot donar per fet que aquesta es desconvocarà, malgrat  que «el mateix dilluns o més endavant es podrien plantejar altres mobilitzacions» perquè el laude «perjudica clarament» els vigilants i no resol «els problemes de fons que van generar el conflicte», segons Giménez.

Complement fals 

El complement salarial de 200 euros al mes que contempla el laude és «fals» perquè la majoria dels treballadors ja cobraven 100 euros més «que quedaran absorbits amb aquests 200 euros». A diferència de la proposta del mediador de la Generalitat, sí que hi ha una pujada de conveni del sector, aquests 200 euros també quedaran absorbits per aquesta.

Però no solament els afecta el nivell retributiu. Giménez va assegurar que segueix sense complir-se l’acord de cinc empleats per lloc perquè «no tenen treballadors que vulguin anar a l’aeroport en aquestes condicions». «Els surt més a compte anar a Renfe, al metro o a algun hospital, on tenen plusos superiors i no cobren aquests sous de misèria», va afegir.

Vuit hores sense anar al lavabo 

Ahir mateix, una treballadora d’Eulen a l’aeroport del Prat va començar la jornada a les quatre del matí i fins a les 12.15 no va poder anar al lavabo, una de les qüestions que han denunciat.

El laude tampoc estableix cap cautela per evitar que en futures licitacions de la subcontracta es reprodueixin els mateixos problemes. La del Prat caduca d’aquí nou mesos.

El comitè de vaga va impugnar el 28 d’agost passat el laude al considerar-lo inconstitucional perquè vulnera els articles de la Constitució i la Carta Social Europea referits al dret a vaga, segons l’advocat que assessora els treballadors davant dels tribunals, Leopoldo García Quinteiro.