VÍCTIMA DE MALTRACTAMENT

Ordre de detenció contra Juana Rivas

El jutge ha dictat la mesura després que la dona no anés a declarar

Dia clau per a Juana Rivas / AFP / ALEX CAMARA / VÍDEO : {ATLAS}

El jutjat d'Instrucció 2 de Granada ha decretat la detenció i posada a disposició judicial de Juana Rivas, la mare de Maracena que està en parador desconegut per evitar entregar els seus fills a un pare condemnat per maltractaments. La decisió es produeix després que la dona no hagi anat aquest matí als jutjats per respondre per la denúncia de segrest de menors plantejada pel seu marit, per això el jutge vol sentir primer la seva versió abans de procedir.

En la vista d'aquest matí, a la qual sí que ha anat el pare i exmarit de Rivas, Franceso Arcuri, el jutge ha valorat “l'existència d'un presumpte delicte de sostracció de menors”. No obstant, al constar que les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat “no han pogut localitzar la investigada, ni al seu domicili, ni al dels seus familiars pròxims, ni d'aquests o de qualsevol altra persona s'ha obtingut informació sobre el seu parador, s'imposa processalment, com sempre que es concorren aquestes circumstàncies, la decisió d'acordar la detenció i posada a disposició judicial”. És a dir, s'ordena la seva captura per portar-la davant el jutge i que se li prengui declaració sobre aquest suposat segrest.

En aquest sentit, l'acte judicial és clar i determina que “no procedeix l'adopció d'altres mesures cautelars”, en relació amb la petició del pare d'una ordre de recerca i captura per una suposada sostracció de menors perquè els fills siguin tornats immediatament al pare. El pare vol fer complir així la sentència del mes de març en què un Jutjat de Primera Instància de Granada decideix que els menors han de ser restituïts al seu país de residència, Itàlia, tal com demanaven a més la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat. La lletrada de Juana Rivas ja ha presentat un recurs excepcional de nul·litat contra aquesta sentència, que precisament ha de dirimir-se aquests dies. En cas de no resultar satisfactori, Rivas anuncia que recorrerà al Tribunal Constitucional.

El Jutjat d'Instrucció 2 de Granada havia citat aquest dimarts Juana Rivas, veïna de Maracena Juana Rivas, veïna de Maracena(Granada) que continua en parador desconegut, arran de la denúncia interposada pel progenitor, Francesco Arcuri, després que la dona no entregués els seus fills al punt d'entrega familiar el 26 de juliol en compliment d'una sentència que l'obligava a fer-ho. Rivas va decidir fugir abans d'entregar els menors, amb qui havia tornat a Espanya a mitjans del 2016, abans de tornar-los ja que sobre el pare pesa una condemna per un delicte de lesions en l'àmbit familiar. El pare, que va ser rebut als jutjats de Granada aquest matí entre crits d'ànim per part de la plataforma constituïda en el seu suport, va assegurar que va acceptar la condemna de tres mesos de presó per poder veure els seus fills, i va negar els maltractaments.

Fonts judicials havien explicat que si Juana no compareixia, s'exposa a una ordre de detenció i presentació que el jutge dictaminaria a l'objecte de trobar el seu parador, i poder restituir els menors al seu progenitor, resident a Itàlia, país que reclama la tornada al domicili familiar d'aquests nens d'11 i 3 anys.

Ara la decisió està en mans del jutjat d'Instrucció 2 de Granada, que s'ha declarat hàbil per a aquest cas al mes d'agost, després que, divendres passat, 28 de juliol, s'obrissin diligències prèvies per saber si la mare de Maracena ha pogut cometre possibles delictes de desobediència a l'autoritat judicial; de sostracció interparental de menors i de violència psicològica habitual contra els fills, com va apuntar la defensa de la seva exparella, Francesco Arcuri, que havia sol·licitat al Jutjat de Primera Instància número 3 de Granada mesures cautelars contra Rivas, entre elles una ordre de recerca internacional, que aquest jutge va denegar.

Coincidint amb la cita judicial, l'associació 'Granada per la custòdia compartida ja' ha organitzat una concentració a la seu dels jutjats per, segons el seu portaveu, no reivindicar tant la posició de Francesco Arcuri en aquest procés com sinó "els interessos dels menors" davant la repercussió mediàtica d'aquest, segons declaracions recollides per Europa Press.

El cas de Juana Rivas ha tingut una gran notorietat mediàtica, amb campanyes a les xarxes socials promogudes per grups a favor seu, com la que es va donar a conèixer amb l'etiqueta 'Juana és a casa meva' 'Juana és a casa meva'després que incomplís l'ordre judicial per la qual havia de tornar els seus fills a Arcuri.