INFORME CIENTÍFIC

¿Sabies que prenem malament els antibiòtics?

Un estudi desmunta la creença que els tractaments s'han de completar

La pràctica habitual pot incrementar la resistència bacteriana, segons el 'British Medical Journal'

Un dels consells més arrelats en la medicina és el que recomana completar els tractaments amb antibiòtics per evitar desenvolupar-hi resistències. No obstant, un estudi publicat a la revista 'British Medical Journal' ha evidenciat que aquesta recomanació no està basada en proves científiques i que pot posar en risc la salut.

Es tracta d'uns medicaments "vitals" utilitzats per prevenir i tractar les infeccions bacterianes, però el seu ús abusiu està provocant una amenaça global i urgent per a la salut de la població a causa de l'aparició de resistències.

De fet, el mes de febrer passat, l'Agència Europea de Seguretat Alimentària (EFSA, en les seves sigles en anglès) i el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de les Malalties (ECDC, en les seves sigles en anglès) va publicar un informe en què s'alertava de "l'alarmant" amenaça que representen els bacteris resistents a antibiòtics per a la salut humana, responsables ja d'unes 25.000 morts anuals a la Unió Europea.

Encara que sempre s'ha considerat que no completar el temps de tractament prescrit pels facultatius és una de les causes d'aparició d'aquestes resistències, el nou treball elaborat per investigadors de Brighton (Regne Unit) ha posat de manifest precisament el contrari.

Abandonar a temps

En concret, els científics han comprovat que quan els pacients prenen antibiòtics durant més temps del compte s'arrisquen, "de manera innecessària", a presentar-hi resistències. "La idea que aturar abans d'hora el tractament amb antibiòtics fomenta la resistència a aquests no està fonamentada científicament", han insistit els autors.

No obstant, prossegueixen, sí que hi ha evidència científica que en molts casos, excepte els casos de tuberculosi, aturar abans el tractament amb antibiòtics és una manera "efectiva i segura" de reduir-ne l'ús abusiu.

Per tot plegat, els investigadors han sol·licitat als metges, les autoritats polítiques i els educadors que reconeguin i avisin que el consell de 'completar el tractament' no està recolzat científicament i fomentin la investigació per poder recomanar abandonar les teràpies antibiòtiques així que el pacient es trobi més bé.