RESULTATS DE LES PROVES D'ACCÉS

Medicina torna a triomfar a la universitat

El 67,8% dels estudiants cursarà els estudis sol·licitats en primer lloc

jgblanco38869387 barcelona 13 06 2017 inicio pruebas ex menes de la selecti170629100944 / JOAN CORTADELLAS

El grau de Física i Matemàtiques, una doble titulació d’elit que només ofereix 20 places a primer curs, ha tornat a ser la carrera cursada a Catalunya que exigeix una nota més alta per accedir-hi, segons les notes de tall del 2017 presentades ahir per la Secretaria d’Universitats de la Generalitat. Concretament, es necessita un 13,35 per cursar-la a la UAB i un 13,1 a la UB, les dues notes més altes des que existeix la selectivitat. El 67,8% dels estudiants preinscrits per accedir a alguna universitat pública catalana –més la Universitat de Vic-UCC– ha aconseguit la carrera sol·licitada en primer lloc. [Consulta les notes de tall 2018.]

En total ja s’ha assignat plaça al 88,03%, incloent-hi atribucions en les restants preferències, com expliquen la secretària general del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), Mercè Jou, i el cap de l’Oficina d’Accés a la Universitat, Jesús Maria Prujà. S’hi havien preinscrit 46.052 estudiants, un 0,99% menys que l’any passat.

Encara que 5.514 estudiants han quedat pendents d’assignació, Prujà considera que al final del procés d’inscripció en seran uns 2.500. «No es pot acontentar tothom», afegeix. I posa com a exemple el cas següent: un estudiant amb un 9 de nota mitjana sol·licita fer Medicina a la UAB i a continuació, com a següents preferències, col·loca les restants universitats públiques que imparteixen el mateix grau, en què per accedir-hi es necessita invariablement i des de fa anys més d’un 12. Lògicament es queda sense assignació. 

Al marge de Física i Matemàtiques (UAB i UB), entre les carreres que exigeixen més nota destaquen novament els estudis de Medicina i altres graus de l’àmbit biotecnològic. En tercera posició se situa Medicina UPF (12,8), seguida de Medicina UB Campus Clínic (12,72), Enginyeria Física UPC (12,6), Medicina Campus Bellvitge UB (12,63) i Bioquímica-Biologia Molecular URV (12,61). També figuren en els primers llocs els restants graus de Medicina, així com Infermeria, Genètica, Biologia Humana o Ciències Biomèdiques. Entre els 10 primers també destaquen Estudis Internacionals d’Economia i Empresa, una carrera de la UPF que s’imparteix exclusivament en anglès.

Entre els graus amb més demanda, amb independència de la nota d’ingrés, destaca en primer lloc Administració i Direcció d’Empreses de la UB, que ofereix 880 places de primer i l’havien sol·licitat en primera opció 865 alumnes. També Psicologia té una gran demanda: era la primera opció per a 837 estudiants. 

Les dones tornen a ser majoria a Ciències i Ciències Socials i Jurídiques, Art-Humanitats i Ciències de la Salut. Només són minoria a Enginyeria-Arquitectura.