El pistoler de Gavà: ¿De veterinari a assassí?

La policia troba nombroses armes a la casa del detingut i investiguen si va actuar amb l'ajuda d'una altra persona

Jorge Casas Cordero era un veterinari molt apreciat però amb una particularitat: era molt restrictiu a l'hora de sacrificar gossos

Moment de la detenció del presumpte autor del tiroteig que ha ferit dos policies locals a Gavà. / ACN // MOSSOS D'ESQUADRA

Miguel Martín Vargas, de 63 anys, assassinat el 3 de juliol passat a casa seva, al nucli de població de Miami Platja (Mont-roig del Camp, Baix Camp) és l’exsogre de Jorge Casas Cordero, l’home a qui els Mossos d’Esquadra atribueixen l’autoria d’aquest homicidi i la del cambrer tirotejat el 29 de juny a Vilanova i la Geltrú (Garraf). Es tracta del mateix home que, a més a més, dijous passat va deixar ferits dos policies locals al tanatori de Gavà (Baix Llobregat). La principal línia d’investigació és que es tracta d’una venjança familiar. Segons sembla, el pistoler, que estava separat, havia anat al centre funerari, on es vetllava el cadàver de l’exsogre, per esperar l’aparició d’una persona propera.

Casas també és l’autor de tres homicidis més en grau de temptativa, els dels dos policies locals de Gavà, fet amb una rèplica d’un subfusell AK-47, i el d’una noia ferida al bar El Sindicat del Vi de Vilanova el 29 de juny passat, al mateix establiment on va matar el cambrer. Ara, falta per relacionar el mòbil de l’atac al bar de Vilanova, ja que no s’ha descobert una possible relació familiar entre Casas i la parella del bar.

ARSENAL / El detingut, que continua hospitalitzat recuperant-se de les ferides que va patir en el transcurs de la fugida, estava en possessió de permís d’armes per a la pràctica del tir esportiu, i en tots els successos va utilitzar la mateixa arma llarga.

Els Mossos van registrar ahir, durant gairebé dues hores, la casa que ocupava des de fa dos anys el presumpte assassí a la urbanització la Muntanya del Mar, a Canyelles (Garraf). Segons ha pogut saber aquest diari, a la vivenda, de dues habitacions i un soterrani, s’hi han trobat nombroses armes de foc, que els agents han tret en bosses d’escombraries per procedir a analitzar-les.

Encara que al consistori de Canyelles, on està empadronat, els consta que Casas, de 44 anys i sense antecedents policials, treballava com a veterinari, sorprèn «que tingués tantes armes en el seu poder», afirmen fonts pròximes a la investigació, «de manera que podria tenir alguna vinculació militar».

La casa on vivia Jorge presentava un aspecte descuidat. «Estava bruta i desordenada», van assegurar testimonis presencials que van visitar  la vivenda.

Els agents també pretenien verificar si a la casa residia una segona persona ja que, pel que sembla, del cotxe que va utilitzar el presumpte assassí en la seva fugida havia baixat algú al centre de Canyelles, encara que la policia estudia la hipòtesi que el presumpte homicida va actuar en solitari. L’alcaldessa de Canyelles, Rosa Huguet, ha assegurat que no tenia constància que visqués acompanyat.

RESTES DE SANG / La policia autonòmica també va registrar ahir els dos cotxes, tots dos de color verd fosc, de Jorge Casas Cordero. Un dels vehicles, un Alfa Romeo, va aparèixer en una zona de difícil accés i per això es va haver de sol·licitar l’ajuda d’una grua per poder retirar-lo i traslladar-lo al dipòsit municipal. A les proximitats de la casa encara hi havia ahir restes de sang que delataven les ferides que va patir el presumpte homicida.

El pistoler vivia a la senzilla casa, no se sap si llogada o okupada, a la part més elevada de la urbanització, zona on s’acaba la precària carretera que la travessa i en què s’ha de donar la volta. La Muntanya del Mar és una de les nombroses urbanitzacions que hi ha al terme municipal de Canyelles.

Ahir gairebé no hi havia moviment de veïns, tan sols alguns cotxes aparcats a la calçada permetien deduir que algú vivia allà. Mayra, una veïna de la casa del costat de Jorge, ha assegurat que Casas a penes tenia relació amb els veïns, tan sols feia les salutacions que marquen les regles d’educació.