L'Església admet que no ha reaccionat "degudament" als abusos a menors

El president de la Conferència Episcopal lamenta les "ocultacions i patiments" al presentar el llibre d'una víctima de pederàstia

L’autor de ’Le perdono, Padre’, que està prologat pel papa Francesc. / ATLAS VÍDEO

El president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), el cardenal Ricardo Blázquez, ha assenyalat aquesta tarda que a l'Església "amb freqüència no s'ha reaccionat degudament" davant els abusos sexuals a menors. Així ho ha manifestat Blázquez durant la seva intervenció en la presentació del llibre de Daniel Pittet titulat 'Le perdono, padre. Sobrevivir a una infancia rota', en què l'autor, víctima d'un capellà pederasta, narra el seu testimoni.

"Em sembla que aquest llibre és un exercici de veritat, després de tantes ocultacions patiments", ha dit el cardenal. El religiós ha reconegut que testimonis com el de Pittet "fan caure el mur de silenci que ofegava els escàndols i que ara serveixen per projectar llum sobre una ombra de l'Església". Aquestes últimes paraules són les mateixes que ha utilitzat el papa Francesc en el pròleg d'aquest relat autobiogràfic.

Blázquez ha expressat que en aquest camp s'ha d'actuar amb veritat i llibertat, amb "tolerància zero" i defensant sempre la dignitat dels febles i humiliats. A través d'un traductor, Pittet -bibliotecari a Suïssa- ha explicat que ell va poder perdonar el capellà que va abusar d'ell durant anys, a qui ha qualificat de "porc", un perdó que, malgrat que no li ha resultat fàcil, li ha permès ser "un home lliure".

VERGONYA

L'autor ha indicat que el 99% dels sacerdots "fan bé la seva feinal i són persones exemplars", si bé, el 0,1% dels abusos a menors s'han produït dins de l'Església.

En la presentació també ha intervingut el delegat de la Companyia de Jesús a Madrid, Pablo Guerrero, que ha confessat que s'ha sentit "avergonyit" al llegir alguns paràgrafs del llibre, ja que en ell ha trobat "dolor", encara que també "agraïment, valentia, risc, denúncia i fortalesa".

Seguint aquesta mateixa línia s'ha manifestat el conseller delegat del Grup de Comunicació Loyola, José María Rodríguez, que ha advocat per la necessitat d'ajudar les víctimes