TROBADA AMB UN MITJÀ ESTRANGER

La robot xinesa no dona la talla en la seva primera entrevista en anglès

El diàleg va ser poc fluid, i les seves respostes, escasses, si no inintel·ligibles

Jia Jia ha sigut presentada pels seus creadors xinesos com la ’deessa robot’. / periodico

La robot humanoide xinesa Jia Jia ha concedit la seva primera entrevista en anglès a un mitjà estranger, la revista tecnològica 'Wired', encara que el diàleg va ser poc fluid, i les seves respostes, escasses, si no inintel·ligibles.

Kevin Kelly, expert en intel·ligència artificial i cofundador de la prestigiosa revista de San Francisco (EUA), va fer l'entrevista per Skype, i Jia Jia, vestida i pentinada com una princesa tradicional xinesa, intentava contestar les preguntes sense gaire  èxit, en un diàleg transmès en directe per l'agència oficial Xinhua.

"¿Em pots dir el teu nom, Jia Jia?", va ser la primera pregunta que va fer Kelly, i la robot xinesa va respondre "Potser", i a la qüestió de qui era l'actor xinès més famós es va limitar a dir que "no ho sabia".

La robot finalitzada el 2016 després de tres anys de feina, que a principis d'aquest any va participar en unes conferències tecnològiques a Xangai i va mantenir una "trobada" amb l'ex primer ministre britànic David Cameron, va quedar avui callada davant de moltes preguntes.

I en altres ocasions va contestar frases sense sentit o va interrompre les qüestions, davant la desesperació de Kelly.

Almenys, Jia Jia a vegades va moure el cap o els ulls amb cert realisme i sí que va saber respondre que la Gran Muralla era a la Xina, encara que quan l'expert li va demanar que especifiqués alguna cosa més, va respondre: "Sí, la Gran Muralla".

L'entrevista va ser seguida per diversos milers d'internautes, que van assenyalar L'entrevista va ser seguida per diversos milers d'internautes, que van assenyalar que la robot xinesa encara està molt lluny d'igualar intel·ligències artificials

L'entrevista va ser seguida per diversos milers d'internautes, que davant els problemes de Jia Jia van assenyalar que la robot xinesa encara està molt lluny d'igualar intel·ligències artificials ja popularment utilitzades, com Siri d'Apple o Alexa d'Amazon.

Més d'un va recomanar que Jia Jia torni a ser programada, després que fins i tot digués "problema de xarxa", enmig de l'entrevista, amb la seva robòtica veu.

Chen Xiaoping, líder de l'equip que va desenvolupar Jia Jia a la Universitat de Ciència i Tecnologia de la Xina (Hefei, est del país, on la robot va fer l'entrevista), va assegurar que els problemes havien sigut a causa del retard amb què arribaven les preguntes al robot a través de Skype.

MILLOR SENSE SKYPE

És veritat que la robot xinesa va interactuar una mica millor, també en anglès, amb una periodista de Xinhua que li va fer una altra petita entrevista al mateix recinte, no a través de Skype.

Quan la periodista xinesa es va interessar per la seva edat, Jia Jia fins i tot va fer broma i va assegurar que "era un secret", i davant les qüestions de si era la més guapa del món o un ésser superintel·ligent, va reaccionar amb un breu "potser".

També va reconèixer que no li agradaven els éssers humans i que la pregunta sobre el sentit de la vida humana "era difícil de contestar".

Més enigmàtica va ser la seva resposta a la qüestió sobre quin era el seu color favorit, davant la qual va dir: "¿Quant estàs disposada a pagar?".

La robòtica és una de les 10 àrees assenyalades per Pequín com a prioritàries en la seva estratègia Made in China 2025, que pretén remodelar la base industrial del país per orientar-la cap a àrees més intensives en tecnologia i menys en mà d'obra.