Detectat a Espanya un nou cànnabis 80 vegades més potent

La Guàrdia Civil ha interceptat 12 kg d'aquesta substància sintètica a l'Aeroport d'Alacant-Elx

Per consumir es dissol en aigua i després, amb un esprai, s'escampa sobre un cigarro

La Guàrdia Civil ha detectat l'entrada a l'aeroport d'Alacant-Elx d'una nova droga cannabinoide sintètica amb efectes fins a 80 vegades més potents que el cànnabis tradicional.

Els agents s'han incautat de 12.200 grams d'aquesta substància camuflada en paquets des de Hong Kong que haurien arribat al valor de 3,5 milions d'euros. L'operació s'ha saldat amb la detenció de dos home de 36 i 37 anys, veïns del Campello (Alacant), segons ha informat l'institut armat en un comunicat.

A mitjans del mes de març, els agents de la Guàrdia Civil pertanyents a l'Oficina d'Anàlisi i Investigació Fiscal (Odaifi) de l'aeroport d'Alacant-Elx, van constatar la presència d'uns enviaments susceptibles de portar algun tipus de substància estupefaent.

Després d'analitzar-los, els guàrdies civils, en col·laboració amb el servei de duanes de l'aeroport, van comprovar que aquests enviaments procedents de Hong Kong contenien bosses que intentaven camuflar entre paquets de llaminadures i de cafè amb adreça a un bar del Campello freqüentat per la comunitat anglesa de la localitat.

Els efectius van iniciar gestions amb els laboratoris de Sanitat de Subdelegació del Govern per efectuar anàlisis pericials i determinar de quin tipus e droga es tracta, ja que no estava tipificada fins al moment.

De les mostres obtingudes de la substància trobada -de textura grumollosa i color clar--, la Guàrdia Civil va obtenir com a resultat que es tracta d'un fort cannabinoide d'elaboració sintètica i de potents efectes en l'organisme humà.

Els agents en van informar l'autoritat judicial d'Elx i aquesta va autoritzar l'entrega vigilada dels paquets per poder detenir els destinataris d'aquesta nova droga.

La primera vigilància als voltants del bar que figurava com a destí dels paquets es va saldar amb la detenció d'un home de nacionalitat anglesa, de 36 anys, just en el moment en què es disposava a recollir els paquets.

Segons s'ha vist en la investigació, aquest home és qui exercia les feines de recollida del correu per a l'organització que importava la droga des de Hong Kong.

Dos dies després va ser arrestat un altre home anglès de 37 anys a l'aeroport d'Alacant-Elx quan es disposava a fugir de la justícia espanyola.

Davant la gravetat dels fets, i el risc de fuga dels dos detinguts, l'autoritat judicial ha decretat l'ingrés provisional a la presó de tots dos per un presumpte delicte contra la salut pública.

S'ESCAMPA A MANERA D'ESPRAI

Una vegada efectuades diverses anàlisis de les mostres, la Guàrdia Civil ha determinat que els efectes que produeix en l'organisme humà són 80 vegades més potents que un gram de cànnabis tradicional.

La seva textura es dissol en aigua i posteriorment s'aboca sobre el cigarro a fumar, a manera d'esprai, impregnant-lo i humitejant-lo.

Des de la Benemèrita han destacat la importància de la detecció d'aquesta nova droga sintètica a Espanya i han advertit de la seva perillositat per ser una substància desconeguda.