OPERACIÓ POLICIAL

Detingut el lladre del maletí radioactiu robat a Santa Coloma

La peça va ser recuperada sense que hagués sigut manipulada

Els investigadors creuen que desconeixia el perill del contingut

maletn

Els Mossos d'Esquadra han detingut aquest dijous el lladre que va robar un maletí amb fonts radioactives el 7 de febrer a Santa Coloma de Gramenet. La detenció s'ha produït al voltant de les 13.00 hores a Badalona.

Els investigadors creuen que el lladre desconeixia el contingut de la maleta quan la va robar d'una furgoneta aparcada a la carretera de la Font de l'Alzina de Santa Coloma.

Després del robatori, al cap de tres dies, el telèfon d'emergències 112 va rebre l'avís de la troballa de l'equip a Montcada i Reixac. Quan el van localitzar, els Mossos i els serveis de coordinació d'activitats radioactives de la Generalitat van confirmar que no havia sigut manipulat i cap persona havia resultat ferida.

FONT RADIOACTIVA

L'equip contenia dues fonts radioactives de baixa activitat: una de cesi-137 i una altra d'americi- 241/beril·li, i segons el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) estava catalogat en un nivell 1 en l'escala internacional de successos nuclears i radiològics, que va de zero a set. Les fonts estaven protegides i encapsulades, però podien presentar riscos en cas d'obertura o destrucció. Per aquest motiu, Protecció Civil va fer una crida a la població per localitzar el maletí.

La propietària de l'equip és l'empresa Getinsa-Payma, que l'havia prestat a la delegació autoritzada de Barberà del Vallès. Es tractava d'una maleta de color groc, de 80x50x50 centímetres aproximadament, amb una nansa metàl·lica a la part superior i una pantalla de vidre amb un teclat numèric i un tub metàl·lic on s'allotjava una d'aquestes fonts radioactives. I estava senyalitzat com a material radioactiu.