El Parlament exigeix a la Generalitat que desplegui la llei antihomofòbia

Li dona un termini de 3 mesos per presentar protocols d'actuació davant la discriminació per orientació sexual

El col·lectiu gai denuncia que en els 2 anys i mig des que es va aprovar la norma no s'ha vetllat pels seus drets

  / JULIO CARBÓ

El Parlament ha comminat el Govern que es responsabilitzi del compliment efectiu de la llei antihomofòbia, aprovada fa dos anys i mig, però que no ha tingut el desplegament que exigeixen les circumstàncies socials per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals, com denuncien veus autoritzades del col·lectiu homosexual.

La Cambra ha aprovat la moció, proposada per l'Observatori Contra l'Homofòbia (OCH) -representat en la tribuna per Emilio Ruiz, del consell assessor de l'ens- i formalitzada pel PSC, gràcies als vots a favor de tots els grups parlamentaris. Un toc d'atenció a la Generalitat perquè s'apliqui a materialitzar el que el 2014 es va presentar sota l'esperançadora pàtina d'una legislació pionera en la matèria.  

El text interpel·la el Govern perquè vetlli pel compliment efectiu de la llei perquè permeti "erradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia", alhora que l'insta a presentar el decret que faci efectiu el ple desenvolupament del Consell Nacional de Lesbianes, Gais, Bisexuals, Transgèneres i Intersexuals, tal com contempla la norma catalana.

'BULLYING'

La moció contempla un termini de 3 mesos per presentar el protocol específic d'actuació que faci imperatiu el deure d'intervenció de l'Administració en cas de discriminació per orientació sexual, i concedeix un mes per fer públic el protocol específic per prevenir i abordar el 'bullying' LGTI fòbic.

La moció contempla la publicació d'aquí un any d'un informe de la comissió interdepartamental de la Generalitat sobre l'"impacte social de la llei" per garantir els drets del col·lectiu homosexual, així com una avaluació de la implementació de les polítiques públiques concebudes en aquesta matèria.

La Cambra ha aprovat obrir expedients "a tots els centres educatius que ofereixin material escolar amb continguts homòfobs", i instar les autoritats a actuar d'ofici "sempre que existeixin indicis de vulneració" de la llei antihomofòbia.

Es reclama també el desenvolupament del Servei d'Atenció Integral per vetllar pel suport que necessitin les víctimes d'assetjament violència  homòfobs, i dotar-los "dels mitjans i el personal especialitzat necessaris" per complir amb aquesta cobertura en tot el territori.  

PUNT D'INFLEXIÓ

El president de l'OCH, Eugeni Rodríguez, ha mostrat la seva esperança que l'aprovació d'aquesta moció sigui un punt d'inflexió per posar fi a situacions que no es poden consentir més temps. "Parlo d'un protocol per al 'bullying' LGTBI i per assegurar la deguda intervenció de les autoritats en situacions d'alarma social, com amb el cas del bus trànsfob de Hazteoir.org", ha exposat.

"Estarem expectants per garantir l'aplicació de la norma en tot el seu contingut i per evitar situacions d'inacció i de falta de desplegament d'instruments quan anem camí dels tres anys de la seva aprovació", ha subratllat el dirigent.