Espanya paralitza la construcció del magatzem de residus nuclears a Almaraz

Mariano Rajoy i Antonio Costa firmen un pacte amistós amb la mediació de Brussel·les

zentauroepp37379660 tp01 lisboa portugal 21 02 2017 el ministro de exteriore170221183759 / TIAGO PETINGA

Espanya i Portugal han segellat temporalment la pau entorn al contenciós que mantenien per la construcció d'un magatzem de residus nuclears a la central d'Almaraz (Càceres). El Govern portuguès, amb la mediació del president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha acceptat retirar la denúncia que va presentar el 17 de gener contra les autoritats espanyoles a canvi que aquestes paralitzin la posada en marxa d'aquest magatzem.

Segons l'“acord amistós” anunciat per l'Executiu comunitari, Espanya es compromet a compartir amb la veïna Portugal “tota la informació pertinent en matèria medioambiental i seguretat nuclear” i, en cas necessari, a facilitar que el projecte no tingui “repercussions significatives en el territori portuguès. En aquest sentit, organitzarà “tan aviat com sigui possible”, i en un termini màxim de dos mesos, una visita de les autoritats portugueses a Almaraz perquè comprovin les mesures de seguretat previstes i obtinguin els aclariments necessaris.

CONSEQÜÈNCIES ECOLÒGIQUES

A aquesta visita també hi assistiran representants del gabinet de Jean-Claude Juncker i de les Direccions Generals de Medi Ambient i Energia de la Comissió Europea. L'objectiu: “analitzar i prendre en consideració les reserves legítimes que suscita el projecte i adoptar mesures proporcionades per dissipar-les”. Lisboa tem que el projecte tingui conseqüències ecològiques a Portugal ja que la central està a un centenar de quilòmetres del seu territori.

Mentre duri el procés, el Govern que dirigeix Mariano Rajoy es compromet a no emetre ni executar l'autorització per començar les operacions del magatzem de residus. A més, Espanya s'abstindrà de prendre qualsevol mesura que es pugui considerar irreversible per a qualsevol de les parts de l'acord o que pugui influir en el resultat de les consultes amb Portugal. Per la seva banda, les autoritats espanyoles es comprometen a examinar i tenir en compte “de bona fe i amb esperit constructiu” les reserves que pugui expressar el govern d'Antonio Costa.