Llum verda de la Generalitat per reformar el bo social d'energia

La iniciativa en què han participat entitats solidàries i ajuntaments preveu descomptes de fins al 100%

La proposta contempla que les empreses assumeixin almenys el 50% de l'import total del rebut

img 5640

La Generalitat ha donat aquest dimarts llum verda a la reforma del bo social de gas i llum per a casos de pobresa energètica. La iniciativa és el resultat de les reunions d'un grup de treball constituït a finals de l'any passat i en el qual han participat diferents entitats socials i ajuntaments. Els descomptes oscil·laran entre el 25% i el 100% -actualment és el 25% del rebut- en funció de la renda, dels membres de la família i de la zona climàtica on està ubicada la vivenda. Aquesta reducció afectarà el total del rebut, excepte l'IVA, i preveu que aquest impost serà el superreduït, que és del 4%. 

La Taula del Tercer Sector, que agrupa més de 3.000 entitats socials, valora la proposta perquè “s'ajusta a la realitat social del país”. La iniciativa catalana es remetrà al Govern perquè modifiqui el seu bo social i n'estableixi un altre sobre la bombona de butà. La proposta preveu que almenys un 50% de l'import total del rebut ha de ser assumit per les empreses subministradores, “de manera íntegra i no repercutible”, una recomanació de l'Aliança Contra Pobresa Energètica (APE). Aquesta entitat, no obstant, anava més enllà i elevava al 100% el cost que haurien d'assumir les companyies, segons Maria Campuzano, portaveu d'aquest col·lectiu. Campuzano proposa, a més, que la cobertura del bo social arribi també "a les famílies en situació d'ocupació". 

NOUS PERFILS DE FAMÍLIES

El bo recomanat per les entitats socials catalanes presenta com a novetats, a més dels nous perfils de persones i famílies, les entitats socials titulars dels subministraments de vivendes destinades a la inclusió social de persones vulnerables i a projecte de vivenda social.

La Taula del Tercer Sector considera que la reforma d'aquest bo s'ha d'adequar als perfils més vulnerables, comptar amb les entitats socials per assessorar els beneficiaris i facilitar la tramitació i "l'excés de burocràcia per acollir-se a les ajudes". 

L'actual bo social beneficia 2,42 milions de llars i s'hi poden acollir els usuaris que compleixin els requisits següents: una potència contractada inferior a 3 quilowatts en la seva vivenda habitual, pensionistes de més de 60 anys i una prestació mínima per jubilació, incapacitat permanent o viudetat, família nombrosa o formar part d'una llar amb totes les persones a l'atur. No obstant, en la pràctica les restriccions per obtenir aquesta ajuda provoquen que només un 20% dels usuaris l'aconsegueixin per la seva complexa tramitació i per la falta d'informació.