LA MESURA D'EMERGÈNCIA S'ACTIVARÀ AQUEST DIJOUS

Madrid prohibeix la circulació de la meitat dels cotxes per contaminació

L'ajuntament només permetrà l'accés a la ciutat als cotxes amb matrícula senar

Demà no podran circular per l’ametlla central de Madrid els vehicles amb matrícules parelles. / VÍDEO ATLAS

Demà, dijous, 29 de gener, s'activarà el nivell 3 del protocol per alta contaminació i, per tant, només podran circular per la ciutat de Madrid (interior de la M-30) els vehicles amb matrícula senar. “Cal prendre mesures responsables”, subratlla la portaveu d l'ajuntament, Rita Maestre.

És la primera vegada que es regula el trànsit en funció de la terminació de les matrícules: els dies parells poden circular els cotxes amb plaques parelles, i els dies senars, la resta. Els que tenen dret a circular amb independència de la matrícula són els taxis, els vehicles nets, les motos i els cotxes amb més de dos passatgers. Al novembre, es va estudiar aquesta possibilitat, però finalment es va descartar. Això sí, a última hora i amb massives crítiques per part dels usuaris, que van exigir més celeritat a l'hora de comunicar la notícia.

MESURES VIGENTS

En tot cas, Madrid seguirà mantenint les limitacions recollides pels nivells 1 i 2 del protocol per alta contaminació, que implica que la velocitat està limitada a 70 quilòmetres per hora a la M-30 i altres accessos a la capital, i aparcar en zones d'estacionament regulat és possible només per a residents, vehicles de zero emissions i conductors de mobilitat reduïda.

“Sabem que aquestes mesures impliquen alguns problemes. Però no fem això per fer la punyenta als madrilenys”, assenyala Maestre. “L'altra opció és no fer res i això és dolent per a tothom”. El protocol per alta contaminació s'activa quan les diferents estacions de mesurament de qualitat de l'aire observen alts graus de diòxid de nitrogen (NO2) i les prediccions són desfavorables.

Curiosament, els alts índexs de contaminació es produeixen en unes jornades de baixada de trànsit per les festes de Nadal, amb les vacances escolars incloses.