71 detinguts per importar productes falsificats per la Jonquera

La trama introduïa roba i calçat i hi afegia logos falsos

  / POLICIA NACIONAL

La Policia Nacional, en col·laboració amb l’Agència Tributària, va detenir ahir 71 persones i va intervenir 264.980 productes, en la que va assegurar que és la més gran operació contra delictes de propietat intel·lectual i blanqueig de capitals portada a terme fins al moment a Espanya.

Els agents van practicar sis registres i 41 inspeccions en locals, magatzems i naus. Els productes intervinguts tindrien un valor al mercat il·lícit de més de vuit milions d’euros, segons la Policia Nacional. Aquesta havia iniciat d’ofici la investigació el desembre de 2013 a causa de la vulneració reiterada de drets de propietat industrial a la Jonquera (Alt Empordà) i el Pertús (França). El  2014 el cos policial va entregar un informe a la Fiscalia de l’Audiència Nacional, que va obrir diligències.

L’organització tenia un caràcter internacional i una estructura atípica: no estava al capdavant d’un líder clar, sinó que era un sistema horitzontal compost per tres grups coordinats que compartien canals de proveïment, magatzems i mecanismes de blanqueig de capitals. A més, tenien un sistema d’alerta, consistent en uns xivatos distribuïts en punts estratègics que els permetia detectar la presència policial i tancar els locals en pocs minuts.

Els investigats importaven a través de societats mercantils falses de la Xina, Turquia i Portugal, mentre que altres productes blancs eren falsificats a Espanya mateix i és aquí on els adherien els logos de marques de prestigi.