ACTIVAT EL PLA PASEQCAT

Alerta química a Esparreguera per la fuga d'àcid clorhídric en una empresa

Els bombers han establert un perímetre de seguretat entre els carrers Fornal, Trepant i Gresol del polígon Can Comelles

foto 3115339

Protecció Civil de la Generalitat ha activat aquest divendres a la matinada en fase d'alerta el pla d'emergències exterior del sector químic (Paseqcat) per una fuga d'àcid clorhídric a l'empresa Quality Chemicals, situada al polígon Can Comelles d'Esparreguera (Baix Llobregat). L'avís l'ha donat cap a les 02.15 hores el vigilant d'una indústria veïna després de notar molèsties als ulls. La policia local ha avisat el 112 i els bombers han confirmat la fuga.

Es tracta d'una fuga d'àcid clorhídric líquid en concentració del 35% que era en un dipòsit de 20.000 litres de capacitat, encara que en el moment de la fuga hi havia uns 5.000 litres de producte. D'aquests, una part és la que ha sortit a l'exterior. Segons els bombers, que han establert un perímetre de seguretat, part de la substància ja s'ha evaporat i la resta està estancada entre dues naus. Aquest líquid serà el que el personal d'emergència traspassarà de forma segura a un altre dipòsit.

El polígon de seguretat que s'ha establert comprèn els carrers Fornal, Trepant i Gresol del polígon industrial. Els vapors d'àcid clorhídric es mantenen estables a la zona ja que a la zona no hi ha vent. No consta que hi hagi persones afectades. Tot i això, Protecció Civil ha demanat als veïns d'Esparreguera, especialment als que visquin més a prop del polígon, que si noten alguna molèstia com coïssor als ulls o el coll que, de forma preventiva, tanquin portes, finestres i ventilació exterior i truquin al telèfon 112 d'emergències. També han demanat que, si no és imprescindible, evitin acostar-se a la zona per no interferir en l'operatiu.

Protecció Civil ha informat l'alcalde d'Esparreguera de la situació. La fuga no ha afectat la riera de Can Dalmases, pròxima a la zona, i tampoc ha suposat alteracions de trànsit a l'autovia A-2.  

Al lloc dels fets s'han desplaçat cinc dotacions de bombers i diverses patrulles de policia local i Mossos d'Esquadra, a més d'una ambulància que no ha hagut d'atendre a ningú.