El Síndic denuncia el col·lapse dels centres d'acollida de menors estrangers

Ribó assegura que la sobreocupació contribueix que els acollits s'escapin i consumeixin drogues

  / FERRAN NADEU

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha denunciat aquest dilluns el col·lapse que hi ha als centres d'acollida de menors estrangers no acompanyats, els que arriben sols a Catalunya. La Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies estima que cada mes arriben a Catalunya uns 40 nois procedents, sobretot, del nord d'Àfrica. La Generalitat tutela 3.000 nois, el 22% dels quals són estrangers.

La sobreocupació de les instal·lacions per a menors ha sigut del 15% durant el mes de juliol. La Sindicatura recorda que aquesta sobreocupació i "els dèficits d'atenció rebuda" contribueixen a "escapades constantsescapades  dels centres i al consum de substàncies tòxiques, com la cola", com ha passat amb els menors tutelats per la Generalitat que esnifaven pega en un solar del barri de la Ribera i a l'estació de metro de Maragall. Un estudi recent constatava que el 46% dels menors no volen estar en aquests centres. 

ETAPES DE CRISI

El nombre de places sobreocupades (22) equival a la capacitat que té de mitjana un centre considerat gran. Ribó ha alertat que el 25% dels nens estrangers s'estan als centres més dels 6 mesos que preveu la normativa perquè es puguin estudiar els casos. El percentatge el 2013 era del 18%.

La Sindicatura ha detectat que hi ha 55 menors (el 33% dels nens acollits) que esperen als centres que la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA), dependent d'Afers Socials, els assigni un recurs assistencial. D'aquests, a 17 no se'ls assigna un lloc a les residències per la falta de places

El Síndic ha reclamat a la conselleria que s'incrementin els allotjaments als centres residencials d'educació intensiva (CREI), recintes terapèutics i pisos assistits perquè es puguin aplicar les mesures de protecció adequades. A més, ha sol·licitat que es creï un recurs específic "de deshabituació i desintoxicació, que permeti estades en períodes de crisi, per a l'atenció especialitzada als adolescents amb problemes d'addicció a substàncies tòxiques".