El Síndic demana a Salut que no posi traves per atendre els nens estrangers

SOS Racisme i l'entitat Pasucat denuncien irregularitats en l'atenció sanitària

Les organitzacions alerten que sol·liciten als menors documents innecessaris

hlopez23499984 barcelona barcelon s 05 09 2013 sociedad l 160620144554

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha demanat aquest divendres a la Conselleria de Salut que "actuï perquè no hi hagi cap obstacle" perquè els nens estrangers accedeixin als serveis sanitaris.serveis sanitaris.

La petició s'ha fet després que SOS Racisme i l'entitat Pasucat hagin denunciat que Salut sol·licita als menors acreditacions que no tenen i que, a més, la normativa no requereix com ara l'empadronament.

El Síndic ha recomanat a Salut que "garanteixi clarament el dret d'assistència sanitària, primària i especialitzada, de tots els menors d'edat que viuen a Catalunya". La legislació reconeix que "l'exercici d'aquest dret no està condicionat a la documentació identificativa o d'empadronament que aportin els interessats, ni a l'obtenció de la targeta sanitària que ho acrediti". Per Ribó, la conselleria hauria de donar directrius prou clares i adequades perquè tots els treballadors dels centres sanitaris puguin informar, "sense marge a les interpretacions".

CAMPANYA INFORMATIVA

La normativa vigent estableix aquest dret, tant la llei orgànica de drets dels estrangers a Espanya com el reial decret 16/2012, que amplia la condició d'assegurat i beneficiari del sistema nacional de salut. Ribó assegura que "les interpretacions errònies d'aquestes lleis, i de les recomanacions i instruccions emeses per l'Institut Català de la Salut per evitar l'anomenat turisme sanitari, han suposat males pràctiques administratives".

El Síndic ha recomanat que es faci una campanya informativa adreçada a tota la població sobre la garantia del dret d'accés a l'assistència sanitària de nens o adolescents. També creu que "s'hauria de fer pedagogia sobre els mètodes per accedir a la targeta del sistema sanitari i els avantatges que comporta el fet de tenir-ne".