"La fugacitat ens fa sentir segures"

Un grup d'adolescents explica que Snapchat propicia la desinhibició i analitza els riscos que això comporta

  / RAMON GABRIEL

En la plataforma dels missatges i les imatges fugaços, els vídeos i les fotos prevalen sobre els textos, i els adolescents són, sense cap mena de dubte, la generació de la imatge. La Laura i el seu grup d'amigues segueixen interactuant de forma quotidiana més per Whatsapp que per Snapchat, però aquesta xarxa social ha conquistat un terreny ben delimitat de les seves relacions. "A Snapchat solem fer un repàs general per veure les històries de la gent", comenten. Xafarderia, vaja. L'aplicació mòbil els sembla molt més divertida que Facebook, a la qual ja cataloguen d'"avorrida".

L'espontaneïtat en aquest "xat d'instantànies" (traducció de Snapchat) és un factor que aquestes adolescents de Mollerussa valoren moltíssim. "Recordo un vídeo que va penjar un noi on sortia un professor fent classe i com aquest va ser tunejat amb barbes i orelles de burro", explica la Laura entre rialles. Snapchat disposa de múltiples eines de disseny que permeten modificar les fotos i els vídeos.

La icona del fantasma, a més, no és un logotip escollit a l'atzar per aquesta xarxa social, sinó que es refereix al seu principal atractiu: la desaparició dels continguts que es comparteixen, entre un i deu segons després d'haver sigut oberts pel receptor. És el que més atrau aquest grup d'adolescents, el fet de poder intercanviar fotos, vídeos i comentaris amb qui desitgen durant un temps molt limitat. Existeix, no obstant, la possibilitat de crear les anomenades històries, continguts que estan disponibles per a tots els contactes durant 24 hores. L'autodestrucció de fotos i vídeos fa coincidir aquest grup d'amigues: "Ens fa sentir més segures al veure com desapareixen les fotos". No obstant, després de descarregar-se l'aplicació no van trigar a adonar-se que es podien fer captures de pantalla de les fotos (fotos de les mateixes fotos). "Almenys, l'aplicació t'avisa de qui ho ha fet", matisa la Laura.

desinHibiTs 

Després del seu llançament, Snapchat va rebre crítiques i se la va acusar de ser una eina que propiciava el 'sexting' (passar fotos íntimes en un xat), amb els riscos d'assetjament que això comporta. Per posar remei a la seva mala fama inicial, la xarxa social va decidir incorporar l'opció de poder veure qui ha vist el teu missatge, qui l'ha vist dues vegades i, sobretot, qui ha volgut retenir la teva instantània. Amb tot, els experts coincideixen que aquest sistema pot crear una falsa sensació de seguretat als usuaris. A més, aquest grup de noies admeten que la idea de no trobar-se amb els pares desinhibeix encara més. "Molts pengen fotos que si els pares poguessin veure, no les penjarien", afirmen les noies, i asseguren que la majoria arriben a acceptar persones desconegudes de forma habitual.

Encara que cap d'elles ha tingut cap mala experiència, expliquen que una amiga seva es va veure en dificultats per haver passat fotos compromeses a algú que les va capturar. El seu suposat amic va ensenyar les fotos als seus companys de classe i, com era d'esperar, aquestes van córrer a gran velocitat pels 'smartphones' d'un gran nombre d'alumnes del seu col·legi. Aquest no és el primer ni l'últim cas on el 'sexting' acaba comprometent a qui s'arrisca a practicar-lo. En el cas de la seva amiga, per sort, a les seves fotos només s'arriba a mostrar en roba interior, una circumstància que, consideren, va alleujar el seu trauma. "S'ha d'anar amb molt de compte amb aquest tema", diu la Laura.

CONSELLS PER ALS PARES

Per combatre la mala reputació que es va guanyar al principi, l'equip de Snapchat va llançar la 'Guia Snapchat per a pares' i va enviar un missatge als seus usuaris on es desaconsellava l'ús de la xarxa per enviar imatges de nus. En la mateixa línia, la popular web 'Consejos Android' també proporciona una sèrie de consells per ajudar els pares d'adolescents a educar-los en l'ús de les xarxes socials. Prova-la tu mateix, ensenya als teus fills què és la privacitat i dialoga en lloc de prohibir són l'abecé.