PROCÉS JUDICIAL PER UNA DETENCIÓ VIOLENTA AL RAVAL

Els mossos acusats de la mort d'un home al reduir-lo al Raval aniran a judici

El jutge rebutja l'expulsió de l'acusació popular i tanca la porta al pacte que buscaven els agents amb la família per eludir la vista judicial

icoy24075795 mossos de esquadra reducen juan andres benitez en160323175304

Els vuit mossos acusats de la mort de Juan Andrés Benítez el 6 d’octubre del 2013 al barri del Raval de Barcelona han intentat per tots els mitjans evitar el judici i no asseure’s al banc dels acusats. Però no ho aconseguiran. El magistrat de l’Audiència de Barcelona José Luis Ramírez ha fixat hora i dia per a la celebració del judici amb jurat: a les 10 del 9 de maig. El jutge no ha acceptat la petició de la defensa d’alguns agents d’expulsar del procés l’acusació popular, exercida per l’Associació Catalana de Drets Humans, entitat que ha mostrat el seu desacord amb el fet que els agents busquessin un pacte amb la família de la víctima (l’acusació particular) per poder eludir el judici.

    Està previst que el procés contra els sis agents que van participar en la reducció de Benítez i dos acusats més d’encobriment duri, com a mínim, un mes. El 31 de març es farà el sorteig dels 36 candidats a jurat. Donada l’«extraordinària» durada prevista del judici, s’ha habilitat la pràctica dels sortejos ampliatoris necessaris. El fiscal demana 11 anys de presó per a cada un dels sis mossos d’esquadra.

    El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ja va rebutjar el 9 de març la petició dels mossos investigats d’expulsar del procés l’acusació popular, a l’entendre que la sol·licitud s’havia de formular davant el magistrat que presideix el jurat popular que jutjarà els agents.

CONSENTIMENT / I això és el que va fer l’advocat José María Fuster Fabra, defensor de diversos dels agents. El seu argument era que, segons el nou Estatut de les Víctimes, les associacions i entitats poden defensar els drets dels afectats sempre que en tinguin el consentiment. La família de Benítez, representada per l’advocat David Aineto, no només no l’ha donat, sinó que és partidària de deixar-ne fora l’associació de drets humans. Només vol que els Mossos reconeguin que van matar el seu germà. La condemna els és indiferent.

    El magistrat José Luis Ramírez ha rebutjat l’exclusió, ja que això «limitaria greument» l’acusació popular, segons va avançar El País. El jutge admet que es pot fer un «ús abusiu» d’aquesta figura, però a la vegada recorda que en molts processos ha servit de contrapès.