¿El zika es pot transmetre a Espanya?

JOSUE DECAVELE (REUTERS)

El brot actual del virus zika al continent americà genera preguntes sobre la malaltia, els seus símptomes, la manera com es transmet i com es tracta. Aquestes són algunes respostes.

LA TRANSMISSIÓ

El virus zika es transmet a través de la picada de mosquits infectats del gènere 'aedes' i l'espècie 'aegypti', que és el mateix mosquit que transmet el dengue, el chikungunya i la febre groga. Hi ha un familiar de l''aegypti' a Catalunya (l''albopictus'), però els tècnics de l'Agència de Salut Pública han descartat que pugui transmetre el zika. Si hi ha presència de la malaltia a Catalunya serà pels viatgers que tornin després d'haver sigut infectats pel virus allà. No és una malaltia contagiosa.

ELS SÍMPTOMES

El període d'incubació del zika és de pocs dies, tot i que encara no se n'ha determinat la durada exacta. Els símptomes són similars als del dengue i el chikungunya (encara que la intensitat és més baixa): febre, mal de cap, mal a les articulacions, erupcions cutànies i conjuntivitis, entre altres, que es poden prolongar entre dos i set dies. Els investigadors troben cada vegada més proves de la relació entre el zika i el naixement de nadons amb microcefàlia.

LA PREVENCIÓ

No hi ha cap vacuna per prevenir el zika, i l'única manera de lluitar contra el virus és evitar el contacte amb el mosquit mitjançant l'ús de repel·lents, roba llarga i mosquiteres. L''aedes aegypti' sol picar al matí i al vespre. Menys virulent del que poden arribar a ser el dengue i el chikungunya, el zika es tracta amb repòs, ingesta abundant de líquids i analgèsics contra el dolor. Si els símptomes empitjoren es recomana consultar el metge.

Temes:

Zika