PAS SIGNIFICATIU en LA LLUITA CONTRA UN VIRUS MORTÍFER

L'últim malalt d'Ebola a Sierra Leone ha sortit de l'hospital

El país serà declarat lliure de la malaltia si en 42 dies no hi apareixen més casos

L'epidèmia ha causat unes 11.300 morts als països afectats pel brot

Un supervivent de l’Ebola sosté la filla d’una amiga que va morir per la malaltia, a Sierra Leone. / AP / SUNDAY ALAMBA

L'última pacient que encara estava ingressada en un hospital de Sierra Leone víctima del virus de l'Ebola va abandonar ahir el centre sanitari enmig de l'alegria del personal hospitalari, d'una banda, i l'enorme satisfacció de les organitzacions humanitàries i del president del país, Ernest Bai Koroma, de l'altra. Aquest va declarar, emocionat, que és «el començament de la fi de l'Ebola» en territori sierraleonès. Koroma va pronunciar aquestes paraules durant la petita cerimònia celebrada a l'hospital mateix per celebrar la sortida d'Adama Sankoh, de 34 anys, que diumenge va donar negatiu a la segona i determinant prova. L'alta obre un crucial compàs d'espera de 42 dies, el que marca el protocol sanitari per declarar un país lliure de la malaltia: dues vegades la durada màxima de la incubació.

«Compartim amb tota la població de Sierra Leone un enorme entusiasme, ja que per fi veiem a prop el final de la lluita contra l'Ebola al país -va declarar José Hulsenbek, coordinador general de Metges sense Fronteres (MSF) al país-. En qualsevol cas, no hem d'oblidar que fins que passin 42 dies sense que n'apareguin nous casos, Sierra Leone no podrà ser declarada lliure d'Ebola. Mentrestant, hem de continuar en alerta i estar preparats per detectar l'aparició de nous brots, tant ara com en el futur». L'epidèmia d'Ebola coneguda més mortífera fins ara ha contagiat més de 28.000 persones des que va començar -el desembre del 2013, a Guinea-, i ha costat la vida a pràcticament 11.300 persones, la majoria en aquest país, a Libèria i a Sierra Leone.

Catorze persones encara estan en quarantena en hospitals sierraleonesos, una xifra en certa manera anecdòtica comparada amb les dels pitjors mesos de l'epidèmia. La gradual disminució dels contagis, una realitat des de fa unes quantes setmanes, ja havia portat el president Koroma a eliminar algunes restriccions decretades per aturar l'avanç de la malaltia, com la prohibició de l'activitat en discoteques i sales de cinema i el veto sobre les activitats esportives col·lectives i les concentracions públiques.

«LA VIGILÀNCIA HA DE CONTINUAR» / Sankoh, la pacient que va rebre l'alta, va declarar al sortir de l'hospital que a partir d'ara serà «la primera missatgera per sensibilitzar el poble que la vigilància ha de continuar malgrat que l'Ebola se'n vagi». I va afegir: «El Govern no ha d'oblidar els supervivents, ja que la majoria s'han convertit en persones molt vulnerables des del punt de vista del benestar econòmic».

La vigilància ha de continuar i tothom n'és conscient. Metges sense Fronteres va recordar que Libèria va ser declarat lliure d'Ebola el dia 9 de maig i que a començament de juliol en van aparèixer sis nous casos, dos amb desenllaç mortal. «L'experiència ja ens ha ensenyat que el virus no coneix fronteres -va declarar Hulsenbek-. La crisi de l'Ebola a l'Àfrica Occidental només es podrà donar per acabada quan tots els països afectats estiguin 42 dies sense que n'aparegui cap altre cas».