l'accés a la universitat

Medicina, pels núvols en les notes de tall de la universitat

La majoria dels graus de l'àmbit de la salut exigeixen per a l'accés més d'un 11,5

Les preinscripcions a Catalunya pugen en 2.500 alumnes després de dos anys de retrocés

Medicina i altres graus de l'àmbit biomèdic i de la salut segueix sent, menys excepcions, els objectius dels estudiants que obtenen més bona nota en les proves de selectivitat i els que lògicament exigeixen una nota més alta per entrar-hi. Segons les dades facilitades ahir pel Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), els set graus de Medicina que s'imparteixen a les universitats públiques figuren novament aquest any entre els 20 que exigeixen una nota més alta per a l'accés, que en tots els casos supera el 12 (sobre un màxim de 14). Per exemple, 1.080 estudiants que van aprovar la selectivitat havien sol·licitat en primera opció cursar Medicina al campus Clínic de la UB, però com que el nombre de places es limitava a 172, la nota de tall ha acabat sent d'un 12,832.

Els dos primers llocs els ocupen, no obstant, els graus dobles de Matemàtiques i Física a la UAB i la UB, que demanen un 13,147 i un 12,741, respectivament. Els dos graus «de prestigi», com els va definir Claudi Alsina, secretari general del CIC, oferien només 20 places cada un. «És la primera vegada que un grau universitari exigeix un 13», va afegir.

Al marge de Medicina, també demanen més d'un 11,50 els graus de Biologia Humana, Odontologia, Biotecnologia, Veterinària i Genètica, que es poden cursar a diverses universitats. Al marge de les carreres de l'àmbit de la salut, entre els primers 10 només es colen Filosofia, Política i Economia de la UPF, Enginyeria Física de la UPC, el grau doble Bioquímica-Biotecnologia de la URV i International Business Economics de la UPF. En línies generals, els graus més ben situats exigeixen una nota superior que l'any anterior, mentre que segueix havent-hi un 40% de títols que limiten l'exigència a l'aprovat (un 5 de nota).

LES NOIES, LES MILLORS NOTES / Encara que l'expedient del batxillerat es manté estable, els resultats en la selectivitat han millorat, amb el 97% d'aprovats i una nota mitjana de 6,69 (6,47 el 2014). Alsina va destacar la millora en les qualificacions en Anglès (7,26) i en Matemàtiques aplicades a les Ciències Socials (7,02), que pugen gairebé un punt respecte al 2014, així com les millors notes obtingudes per les noies.

El secretari del CIC va destacar que aquest any s'han preinscrit 2.482 alumnes més que el curs anterior, un increment del 5,48% després de dos anys de retrocés. En total, dels 47.708 estudiants aprovats, al 85,22% ja se'ls ha assignat centre (i al 65%, el centre escollit en primera instància).