MESURES PER POSAR FI Als ATACS AL BESTIAR

La Generalitat posa més patrulles per atrapar la canilla de Lleida

Agents rurals i caçadors intenten capturar els gossos vius o morts

Des de principis d'estiu s'han abatut a la zona sis gossos assilvestrats

El ramader de Seròs afectat pels dos atacs de gossos mostra algunes ovelles mortes, el passat dia 5. / ACN / SALVADOR MIRET

La Generalitat ha desplegat un ampli dispositiu per localitzar la canilla de gossos salvatges de Seròs (Segrià). Ha ampliat fins a cinc el nombre de gàbies trampa, un sistema que fins ara no ha donat cap resultat, i també ha incrementat les patrulles d'agents rurals que fa més d'una setmana que pentinen, al llarg de les 24 hores del dia, la zona del Baix Segre amb l'objectiu d'atrapar, ja sigui vius o morts, els gossos assilvestrats que tenen acovardits els veïns de la zona.

Els agents rurals creuen que darrere dels dos atacs al mateix ramat d'ovelles que s'han registrat en menys d'una setmana hi ha un grup de quatre gossos. Però no són els únics que ronden per aquesta zona, ja que els agents també parlen d'una altra canilla formada per una desena de gossos. El cap del cos a Lleida, Llorenç Ricou, no confia a capturar els animals amb les gàbies trampa. «És molt difícil, ja que aquests animals actuen sempre de nit, surten quan tenen gana i el seu comportament és totalment imprevisible. Són molt astuts», va explicar ahir en una roda de premsa després de la reunió mantinguda amb el cap dels serveis territorials d'Agricultura a Lleida, Jaume Fabà.

El Govern català, a petició de l'Ajuntament de Seròs, ha autoritzat els rurals i un grup de sis caçadors a matar a trets els animals a les partides de la Vall de Mora, Sant Miquel, Bobalar i Monchoig de Seròs. Es tracta d'un permís excepcional que l'Administració justifica pel risc que els animals puguin acabar atacant persones i per l'alarma social que el problema ha generat entre el veïnat de la zona. L'ús d'armes de foc és una mesura prevista a la llei catalana de protecció dels animals. En aquesta, es recomana l'ús d'armes dotades amb visors telescòpics per poder abatre els animals d'una forma més encertada i evitar així que pateixin.

CRIDA A LA PRECAUCIÓ / La presència del grup de gossos salvatges al Baix Segrià es va detectar a principis d'estiu. Des d'aleshores, Agricultura ha concedit autoritzacions a caçadors per intentar capturar o matar els animals. En aquests cinc mesos, n'han abatut sis.

L'Ajuntament de Seròs ha demanat molta precaució a la població. «Han d'anar amb prudència tot i que no amb por de sortir de casa». Aquest consistori ha facilitat un número de telèfon de contacte perquè els veïns puguin avisar les autoritats en el cas que vegin els animals. El Consell Comarcal del Segrià ja ha anunciat que també posarà en marxa una campanya per instar els propietaris de gossos a tenir els animals degudament censats i identificats amb un microxip, tal com estableix la normativa.