El PSOE, IU i Podem celebren el canvi de rumb de l'Executiu

Les associacions antiavortistes acusen Rajoy de «traïdor»

Pedro Sánchez.

El PSOE, Izquierda Unida, Podem i altres formacions polítiques i socials que s'havien pronunciat en contra de la nova llei de l'avortament auspiciada pel PP van mostrar ahir la seva satisfacció per la previsible retirada o reformulació del text.

El nou líder dels socialistes, Pedro Sánchez, es va mostrar confiat que les informacions periodístiques siguin certes: «Espero que [la nova llei] mai vegi la llum», va dir concisament en la seva primera intervenció davant el comitè federal del seu partit. «Seria una victòria de l'oposició ciutadana», va afegir. El mateix va opinar Pablo Iglesias, el líder de Podem, en el seu compte personal de Twitter: «Que el Govern hagi de retirar la llei de l'avortament és una victòria per a totes les dones del nostre país i un símbol que es pot». «¡Visca la lluita de les dones!», va reiterar Izquierda Unida a les xarxes socials. La presidenta de la Federació d'Associacions de Dones Separades i Divorciades, Ana María Pérez del Campo, també va considerar que l'actual llei, aprovada l'any 2010, funcionava i hauria estat un «disbarat» retirar-la.

Les associacions antiavortistes, en canvi, van considerar que la retirada és «la pèrdua d'una oportunitat històrica» i «una mostra de la debilitat» de Rajoy, «que s'està deixant influir pels que tenen interessos en el negoci de l'avortament», en paraules d'Alicia Latorre, presidenta de la Federació Espanyola d'Associacions Provida. Latorre, no obstant, va evitar fer més valoracions fins que el Govern faci oficial el seu canvi en l'esborrany de la llei.

Per la seva part, el president del Fòrum Espanyol de la Família, Benigno Blanco, va anunciar que en els pròxims mesos portaran a terme una «campanya intensa» demanant que no es voti el PP si es confirma que el Govern té intenció de retirar o descafeïnar l'anunciada llei. En declaracions a l'agència Efe, Blanco va destacar que el PP tenia un «compromís explícit» amb els seus electors i ara «no pot trair-los».