Llançats amb èxit els dos primers satèl·lits del sistema Galileo

Són les dues primeres peces del GPS europeu, que estarà operatiu el 2020

Els dos primers satèl·lits operatius del sistema Galileo, el competidor europeu del sistema de posicionament global nord-americà GPS i del rus Glonass, s'han enlairat avui amb èxit del centre espacial de Kourou, a la Guaiana francesa, a bord d'una nau russa Soiuz.

El llançament, ajornat 24 hores per les males condicions meteorològiques, ha tingut lloc a primera hora d'aquesta tarda, seguint les previsions d'Arianespace, consorci encarregat de col·locar en òrbita aquests dispositius de l'Agència Espacial Europea (ESA).

Els satèl·lits 'Doresa' i 'Milena', de 750 quilos cada un, trigaran gairebé quatre hores a arribar al seu destí, una òrbita situada a 23.222 quilòmetres d'altitud sobre la Terra amb una inclinació de 56 graus sobre l'equador.

Sistema civil

Són els dos primers satèl·lits operatius de la constel·lació, que començaran a oferir serveis de geolocalització el 2015 i que se sumen als quatre aparells de prova que l'ESA va posar en òrbita el 2011.

El conjunt de la constel·lació, que serà més precisa que el GPS i és de concepció civil i no militar, com el seu competidor nord-americà, comptarà amb 30 satèl·lits i s'espera que funcioni a ple rendiment el 2020.