Conservants, colorants i edulcorants campen tan amples en els aliments més comuns del supermercat

Encara que són legals, darrere d'alguns comestibles s'amaguen la desforestació, el frau o la superproducció

Hamburgueses a la venda en un comerç de Barcelona.

Hamburgueses a la venda en un comerç de Barcelona. / CARLOS MONTAÑÉS

Productes de consum ordinari com les patates fregides, la brioixeria, els refrescos de cola o les salsitxes de frankfurt contenen conservants, colorants i edulcorants aprovats però gens saludables. Darrere d'alguns també s'amaguen la desforestació, el frau o la superproducció. Llegir les etiquetes il·lumina.

Al paladar li costa distingir les restes d'excrements en un pastís de xocolata, l'ADN del cavall en una hamburguesa o qualsevol altre intrús químic no desitjat en el menjar. Però la confirmació de la seva presència alarma una societat obsessionada per la salut i les calories. Al principi és un misteri pensar en com apareix matèria fecal en unes postres d'Ikea. Però la resposta té un nom: globalització alimentària. Gràcies a ella, el recorregut mitjà d'un producte comestible és actualment d'uns 5.000 quilòmetres diaris per tot el planeta.

No es pot esperar menys, doncs, d'una hamburguesa formada per carn de mil vaques diferents o de la majoria dels productes del supermercat, que han viatjat per almenys tres continents i han passat per moltes mans fins a arribar al plat. Són els productes viatgers que durant la seva aventura pel món recullen de cada lloc un petit record: un additiu per aquí, un envàs per allà. I tornen a casa convertits en un volta i volta, desbordants de color i en la millor forma.

>> Llegiu la informació completaLlegiu-ho abans de menjar a e-Periódico.