L'Escherichia coli o E. colique es troba a l'intestí dels animals, sobretot els remugantsi les persones. Hi ha centenars de soques d'E. coli, la majoria inofensives, però també hi ha un grup, denominat E. coli enterohemorràgic,que pot produir una potent toxina (toxines de Shiga o verotoxinas) quedanya els glòbuls vermells i els ronyons.
En el cas delbrot infecciós detectat a Alemanya, se sospita que el patogen causant és l'E. coli O104, un serogrup poc usual, encara que en un principi es va relacionar amb l'E. coli O157:H7, una varietat similar i molt més freqüent.
Aquests bacteris es transmeten a l'ésser humà principalment a través del consum d'aliments contaminats, com carn picada poc cuinada (l'E. coli O157:H7 va ser detectat per primera vegada als Estats Units el 1982, associat a una intoxicació massiva per consum d'hamburgueses); llet sense bullir, aigua contaminada, o per contacte directe amb animals o persones infectades.
Símptomes
Els símptomes de la infecció perE. coli enterohemorràgic inclouenfort dolor abdominal, diarrea intensa i sovint amb sang i a vegades nàusees, vòmits i febre lleu.
Aquesta simptomatologia sol aparèixertres o quatre dies després del contagi, encara que també ho poden fer entre un i 10 dies després.
La majoria dels pacientses recuperen en 10 dies, encara que en alguns casos el malalt desenvolupa l'anomenadasíndrome hemolítica urèmica (SHU), una complicació que produeix anèmia per la destrucció dels glòbuls vermells i insuficiència renal sobtada.
Conseqüències fatals
El resultat pot ser un deteriorament renal crònic o fins i tot la mort.
Les persones ambsistemes immunes febles, les persones grans i els nens són, en general, els més vulnerables, encara que en l'actual brot d'Alemanya els més afectats són adults i en especial dones.
En general, per tractar els malalts, no es recomana el tractament amb antidiarreics ni antibiòtics, que podrien empitjorar la situació.
Rentar amb aigua i lleixiu
Com a mesures preventives per evitar la infecció s'aconsellacuinar els aliments a temperatures superiors als 70º C i, en el cas de les verdures que es consumeixin sense cuinar, pelar-les i rentar-les a fonsamb aigua i lleixiu.
L'OMS també recomana rentar-se sovint les mans, sobretot, abans de preparar o consumir aliments i després de defecar.
Per la seva part, el Ministeri d'Agricultura alemany ha demanat als ciutadans que cuinin el seu propi menjar a una temperatura mínima de 79 graus durant dos minuts i ha advertit quecongelar els aliments pot no ser suficient per matar el bacteri.