CIÈNCIA

Una nova tècnica identifica un per un els àtoms d'una superfície

Un investigador espanyol que treballa al

Japó ha dirigit l'estudi

Un equip internacional encapçalat per l'espanyol Óscar Custance, professor a la Universitat d'Osaka (Japó), ha aconseguit identificar per primera vegada els àtoms presents en una superfície, és a dir, distingir un per un entre els diversos elements químics que formen un objecte. La investigació, que avui es publica a la revista Nature, va ser un somni infructuós durant 25 anys. Per veure els àtoms, és evident, s'ha fet servir una tècnica que sembla sorgida de la ciència-ficció i que, segons els seus autors, "obre nous horitzons en diversos camps de la nanotecnologia i la catàlisi".

L'eina utilitzada, el microscopi de forces atòmiques (AFM, en sigles angleses), és bàsicament un fleix --com una brida-- molt flexible i de dimensions micromètriques que té una punta afilada a l'extrem, "una mena de piràmide invertida d'unes quantes micres d'altura i que la punta és un únic àtom", explica a aquest diari Custance. "El sistema és semblant a la manera com funcionaven les agulles dels tocadiscos: s'escombra una superfície amb la punta i es mira com i quant es doblega el fleix". Així es pot tenir una idea de la força que està actuant entre punta i mostra. Després, a més, es fa oscil.lar la punta a l'extrem del fleix a una amplitud concreta.

Depenent de la naturalesa química de l'àtom analitzat, el resultat és un o altre. "Aquesta tècnica és molt sensible i permet detectar forces molt més febles que les que enllacen químicament dos àtoms", afegeix Custance. En el treball també hi han participat altres investigadors d'Osaka i Madrid.

L'experiment s'ha realitzat amb àtoms de silici, plom i estany. Ha estat un repte. "Volíem demostrar la validesa del mètode en les condicions més adverses. Encara que en la seva forma cristal.lina són materials molt diferents, a nivell d'àtoms tendeixen a comportar-se, químicament parlant, d'una manera molt semblant". El mètode és aplicable a qualsevol temperatura.