METEOMANIA // Alfred Rodríguez Picó

TORNA 'EL NIÑO'. Un fenomen climàtic que dura mesos

Durant els pròxims mesos tornarà el fenomen climàtic anomenatEl Niño. Explicarem de què es tracta.

Les aigües superficials del Pacífic a Indonèsia i nord-est d'Austràlia són 8° més càlides que les aigües que banyen les costes peruanes. Aquestes últimes són molt més fredes, perquè pugen de les profunditats, i aporten gran quantitat de nutrients que afavoreixen la pesca a la zona. Però cada quatre anys (més o menys; poden ser tres o cinc), una massa d'aigua càlida d'enorme extensió es desplaça des d'Austràlia fins a les costes sud- americanes. L'augment notable de la temperatura del mar en aquestes costes comporta la desaparició de gran quantitat de peixos, que no estan còmodes amb aquella aigua tan càlida, i això afecta la indústria pesquera.

Les pluges són abundants en aquesta zona gairebé desèrtica i provoquen inundacions. Com que l'atmosfera tendeix a l'equilibri, si en una zona hi ha massa pluja, en una altra de no gaire allunyada hi haurà sequera, i en una altra, excés de precipitació... Així fins a afectar moltes altres zones del planeta. Per això, quan apareixEl Niño, hi ha sequera al sud d'Àfrica, zones de l'Índia, Indonèsia i Austràlia, i hi pot haver inundacions al Perú, l'Argentina, Kenya i Califòrnia...

Hi ha fins i tot un estudi d'uns científics bascos que relacionenEl Niñoamb abundants pluges a Extremadura i Andalusia. Per cert, es diu així perquè sol aparèixer per Nadal... com el nen Jesús. Una vegada acabat el fenomen, que pot durar entre cinc i vuit mesos, hi ha una reacció contrària amb aigües molt fresques al Perú: ésLa Niña.

Temes:

El Niño