Biopic

Alberto San Juan interpretarà Balenciaga en una sèrie de Disney+

La vida i trajectòria de la icona de la moda serà traslladada a la petita pantalla en una producció de Jose Mari Goenaga, Jon Garaño i Aitor Arregi

La sèrie sobre la vida de la icona de la modaCristóbal Balenciaga ja té protagonista, l’actor Alberto San Juan, que es posarà a la pell del dissenyador, la vida del qual retratarà aquest projecte de Disney+ que portarà la firma de Jose Mari Goenaga, Jon Garaño i Aitor Arregi (‘La trinchera infinita’).

«Participar en aquest projecte és un luxe: pel personatge, pels guions, pels directors i per l’equip en general. És un repte per a tothom. Com sempre, però una mica més. És gairebé com rodar tres pel·lícules en quatre mesos, en diversos idiomes i amb un pas de temps de diverses dècades entre el principi i el final», ha apuntat l’actor guanyador de dos premis Goya en un comunicat distribuït per la plataforma.

San Juan s’uneix a ‘Balenciaga’ (títol provisional) a un equip liderat pels creadors de ‘Loreak’, ‘Handia’ i ‘La trinchera infinita’ (guanyadors de 13 premis Goya), Jose Mari Goenaga, Jon Garaño i Aitor Arregi, guionistes juntament amb Lourdes Iglesias, i directors d’aquesta sèrie que retrata un home enigmàtic i amb un talent extraordinari que va desafiar les convencions socials de l’època i va revolucionar el món de la moda.

«Quan Alberto San Juan va arribar a la prova vam sentir que havíem trobat el nostre Cristóbal Balenciaga. Estem molt orgullosos de poder comptar amb ell. La seva entrega i implicació en el projecte és total. És el protagonista absolut, present en gairebé totes les escenes de la sèrie i interpretant un dissenyador de moda, fet que implica aprendre a cosir o a manipular una tela», han explicat Goenaga, Garaño i Arregi.

La sèrie és «una ambiciosa producció» de Disney+ després de la qual hi ha «un minuciós treball d’investigació i recreació», ha assegurat la plataforma.

La dissenyadora de vestuari Bina Daigeler, nominada a l’Oscar per la pel·lícula d’acció real ‘Mulán’ de Walt Disney Studios, i el figurinista Pepo Ruiz Dorado, dirigeixen un departament de 30 persones que es troba recreant els dissenys del mestre de Getaria.

Ells formen part d’un equip de 100 professionals i 2.000 figurants que, durant les divuit setmanes que dura el rodatge, interpretaran un centenar de personatges. La sèrie transcorre des de la Guerra Civil espanyola fins a principis de la dècada dels 70 i es filmarà a més de 90 decorats d’Espanya (el País Basc, Navarra i Madrid) i França (París, Bordeus i Tolosa).

«‘Balenciaga’ explica la història d’un home que, a través del seu talent natural, constància i olfacte per als negocis, es va atrevir a desafiar el seu estatus social com el fill d’una modista i un pescador, i s’ha convertit en un dels dissenyadors més rellevants de tots els temps», ha afegit Disney+.

Així, és un retrat sobre la recerca de la identitat davant les adversitats i el desafiament de les convencions socials al llarg dels anys. Obsessionat amb trobar un estil propi entre les veus que jutjaven la seva obra i amb la soledat que comporta ser un artista, el públic serà testimoni de la constant desconstrucció i reconstrucció de les grans pèrdues d’aquest mestre: el seu company de vida, la seva mare i el seu país.