Estrena aquest dimarts

‘Ana Tramel. El juego’, la sèrie de TVE-1 que fa reflexionar sobre la ludopatia

Maribel Verdú protagonitza la ficció, basada en un llibre de Roberto Santiago inspirat en experiències reals

Mikel Larrea

El món del joc té un costat fosc que moltes vegades obviem, ja que pot arribar a desencadenar una addicció preocupant. El guionista i escriptor Roberto Santiago va voler reflectir-ho en un llibre que ara s’ha encarregat de portar a la pantalla a la sèrie ‘Ana Tramel. El juego’, que TVE-1 estrena aquest dimarts 21 de setembre (22.35 hores), amb Maribel Verdú com a protagonista.

«És una història de David contra Golliat», resumeix l’actriu d’‘Amantes’ i ‘Y tu mamá también’, que no sol prodigar-se gaire a televisió. «M’oferien personatges que no em molaven. És que jo vull personatges molt concrets, de dones lluitadores, que no es rendeixen, perquè crec que cal donar exemple», es justifica. 

Aquest prototip de dona és el que va trobar precisament a ‘Ana Tramel’, una advocada en plena espiral autodestructiva addicta als tranquil·litzants, que va deixar els jutjats per recórrer multes al bufet de la seva millor amiga, Concha (Natalia Verbeke). La seva vida dona un tomb quan el seu germà (Unax Ugalde), amb qui fa anys que no es parla, és acusat de l’assassinat del director del casino Gran Castilla i li demana que el defensi. Al costat de l’equip de l’empresa s’atrevirà a enfrontar-se a una enorme i poderosa corporació de la indústria del joc per treure el seu germà de la presó, mentre furga en les terribles conseqüències que provoca la ludopatia.

Sis episodis

«És el personatge més difícil de la meva carrera», reconeix l’actriu, que ha participat en més d’un centenar de títols i que avança que, al llarg dels sis episodis d’‘Ana Tramel’ el públic anirà descobrint aspectes inesperats del seu personatge, «una dona destruïda completament; tant, que fins i tot se n’ha anat de l’olla», afirma Verdú.

«I la part bona d’aquesta sèrie és que està basada en un llibre per al qual Roberto Santiago es va inspirar en coses que han passat, en experiències reals», recalca l’actriu. A les partides que es juguen van comptar, de fet, amb professionals per rodar-les. «Espero que aquesta sèrie serveixi per sembrar el dubte de si estem tractant a Espanya una qüestió tan seriosa [el joc i la ludopatia] amb prou responsabilitat», va dir Santiago a la presentació de la sèrie al festival de Màlaga.

Codirigida per Salvador García Ruiz (‘Isabel’, ‘La caza. ‘Monteperdido’) i Gràcia Querejeta (‘Invisibles’, ‘Sin identidad’, ‘Siete mesas de billar francés'’), al repartiment també figuren noms com Israel Elejalde, al paper del tinent Moncada de la Guàrdia Civil, encarregat del cas; Tomás del Estal, Luis Bermejo, María Zabala, Joaquín Climent, Elvira Mínguez, Víctor Clavijo, Biel Montoro i Bruno Sevilla, entre d’altres.

Temes:

Sèries TVE