Psicologia

El meu pare és narcisista: aquests en són els senyals d’alarma

La falta d’afecte paterna genera ferides traumàtiques

agencia

Els pares són figures importants en la vida de qualsevol persona. Des del moment en què naixem, els nostres pares ens guien i ens ensenyen com comportar-nos al món. No obstant, no tots els pares són iguals. Alguns poden ser afectius i comprensius, mentre que d’altres poden ser egoistes i narcisistes. Però sovint ens assalta el dubte de quin és el tipus de pare que tenim. Per a això, hi ha certs senyals que poden actuar d’alarma.

¿Què és el narcisisme?

El narcisisme és un trastorn de personalitat que es caracteritza per la grandiositat, la falta d’empatia, la necessitat d’admiració i l’arrogància. Les persones narcisistes tenen una percepció exagerada de la seva pròpia importància i habilitats, i tendeixen a sobrevalorar-se en comparació amb els altres. El trastorn de personalitat narcisista és més comú en homes que en dones, i es creu que afecta el voltant de l’1% de la població general.

Els individus narcisistes tenen una autoestima fràgil i vulnerable que depèn en gran manera de l’aprovació i admiració dels altres. A més, solen tenir dificultats per reconèixer les necessitats i emocions dels altres, cosa que els porta a mostrar una falta d’empatia i a actuar de forma egoista. Malgrat que les persones amb trastorn de personalitat narcisista poden ser altament exitoses i carismàtiques, solen tenir relacions interpersonals problemàtiques a causa de la seva incapacitat per relacionar-se de manera saludable amb els altres.

¿Existeixen els pares narcisistes?

Els pares narcisistes existeixen i poden tenir un impacte molt negatiu en els seus fills, especialment si aquests no reben l’amor, el suport i l’atenció emocional que necessiten per créixer i desenvolupar-se de manera saludable.

Aquests pares poden posar les seves necessitats i desitjos per sobre de les dels seus fills, cosa que pot portar a un ambient d’invalidació emocional i a una falta d’atenció i cura. A més, els fills de pares narcisistes poden ser utilitzats per satisfer les necessitats emocionals del pare, cosa que pot tenir un impacte molt negatiu en la seva autoestima i autoconcepte.

¿Quins senyals indiquen que el meu pare és narcisista?

Tenir un pare que és narcisista pot ser una experiència dolorosa i confusa. Els narcisistes tenen una necessitat constant d’atenció i validació, cosa que pot portar a comportaments egoistes i manipuladors. Per això, és important reconèixer-ne els senyals, que ens aclareixin què està passant i qui en té la responsabilitat.

Aquests són els trets més freqüents que apareixen en un pare narcisista:

1. El món gira entorn d’ell

Els pares narcisistes sovint tenen una perspectiva del món en la qual tot gira entorn d’ells. Poden ser extremadament egocèntrics i creure que les seves necessitats i desitjos són el més important. Això pot portar a una falta d’atenció i suport emocional cap als fills.

2. Se sent superior als altres

Els pares narcisistes sovint tenen una alta opinió de si mateixos i poden sentir-se superiors als altres. Poden creure que mereixen ser tractats de manera especial i esperar que els altres els admirin i respectin. Això pot portar a una falta d’empatia i consideració cap als altres, incloent-hi els seus propis fills.

3. Necessita constantment la validació dels altres

Els pares narcisistes sovint necessiten la validació dels altres per sentir-se bé amb si mateixos. Poden buscar constantment l’atenció i el reconeixement dels altres i esperar que els fills facin el mateix. Això pot portar a una pressió excessiva sobre els fills perquè els donin la validació que necessiten.

4. Té dificultat per acceptar crítiques

Els pares narcisistes sovint tenen dificultats per acceptar crítiques o comentaris negatius. Poden reaccionar de manera exagerada o defensiva quan se’ls critica, cosa que pot dificultar la comunicació oberta i honesta entre pare i fill.

5. Té una imatge exagerada de si mateix

Els pares narcisistes sovint tenen una imatge exagerada de si mateixos i poden esperar que els altres els vegin de la mateixa manera. Poden exagerar els seus èxits i habilitats i minimitzar els èxits i habilitats dels fills. Això pot portar a una falta de suport emocional i una sensació d’invalidació per als seus fills.

6. Controla i manipula els altres

Els pares narcisistes sovint busquen controlar i manipular els altres per aconseguir el que volen. Poden utilitzar tàctiques com la culpa, la vergonya o la manipulació emocional per aconseguir que els fills facin el que volen. Això genera una sensació de falta de llibertat i autonomia per als fills.

7. Espera que els fills satisfacin les seves necessitats

Els pares narcisistes sovint esperen que els fills satisfacin les seves necessitats emocionals i físiques. Poden esperar que els fills els recolzin emocionalment, els cuidin físicament i els facin sentir bé amb si mateixos. Causa una sensació de càrrega emocional i física per als fills.

Ser fill d’un pare narcisista pot deixar-nos ferides. El seu caràcter i la manera de vincular-se amb els fills dificulta la relació i té conseqüències negatives a escala psicològica. Si tens sospites que el teu pare pot ser narcisista, és important reconèixer-ne els senyals i buscar ajuda si és necessari.

* Ángel Rull, psicòleg.