PSICOLOGIA

La nova normalitat amb nens: com adaptar-nos a aquest procés

Els més petits necessiten temps d'adaptació a les noves rutines

zentauroepp53191120 guia padres hijos200422183036 / Inaki Berasaluce - Europa Press

Amb el pas dels dies, anem reprenent velles rutines, tot i que hi hagi encara límits de seguretat. Podem sortir a passejar, algunes persones tornen a la feina i ens adaptem a l’ús continuat de la mascareta. Seguim determinades franges horàries per fer les tasques, hi ha una mica menys de flexibilitat i la prudència continua vigent. Les persones que han de viure aquesta nova normalitat amb nens veuen que l’esforç per adaptar-se és doble. Ells mateixos han de gestionar el que senten i la logística de tota la seva vida, ensenyant als seus fills a fer-ho també i tenint encara més prudència que els altres. Això no sempre és fàcil i implica saber que tot el que fèiem anteriorment ara és diferent.

Qualsevol nova situació amb nens porta un període d’adaptació i emocions negatives que s’han de gestionar en tot el procés. La por, la ràbia o la tristesa poden aparèixer en l’ambient de les nostres cases quan la nova normalitat s’imposa. S’ha de buscar la forma de no només anar amb compte amb les mesures de seguretat i les normes, sinó anar-nos-en a un pla psicològic des del qual ajudar-nos a nosaltres mateixos i els nostres fills. Aquesta tasca és la que ens toca ara dur a terme.

Seguretat emocional

Els nens passen per diferents etapes al llarg de l’any que porten períodes d’adaptació, com les vacances o la tornada a l’escola. En aquells moments ens adonem que no tot és fàcil per a ells. Tot i que tenen un gran poder d’adaptació, a nivell emocional poden patir-ho. Som els pares els que fem de recolzament i els ajudem en aquestes transicions. En aquests moments, la crisi sanitària i com ha anat evolucionant tot ens exigeix també adaptar-nos, amb un esforç a tots els nivells. Un procés doble, tant amb nosaltres mateixos com amb els nostres fills.

A través dels següents punts podrem regular les nostres emocions i les dels nostres fills, mantenir les mesures de seguretat i adaptar-nos a la nova normalitat:

1. Atent a les normes

Informa’t bé de les normes, de les regles imposades i de quina és la manera més factible d’aplicar-ho a la teva vida. Intenta que aquesta part estigui gestionada únicament des d’una perspectiva racional, sense plantejar-nos com ens fa sentir o si és just o no.

2. Deixa anar el control

La situació és la que és i no ens servirà de res introduir ràbia o frustració. Centra’t en el que sí que pots canviar o gestionar i deixa anar tot allò sobre el que no tens ni has de tenir control.

3. Emocions positives

No tot en aquesta situació és dolent. De fet, moltes persones han vist reforçades les seves relacions durant la quarantena. No és que tot tingui un costat bo, però sí determinades conseqüències positives.

4. Aprofita les sortides

Dins de les normes i amb totes les mesures de seguretat, busca el contacte amb l’exterior. Els passejos no són com abans, la logística costa més, però sí que és important que sortim, dins de les nostres possibilitats de casa. Si continuem evitant l’exterior o continuem en la queixa, no podrem avançar.

La distància de seguretat, les franges delimitades per sortir al carrer o les restriccions en el nostre dia a dia generen en qualsevol persona, almenys, sensacions d’estrès. Això es complica si ho vivim tot amb nens petits. No obstant, el que al principi podria ser desbordant, ha de començar a gestionar-se d’una altra manera molt més vàlida per a nosaltres. La nova normalitat no necessàriament ha de ser tan dolenta.

Ángel Rull, psicòleg.