PSICOLOGIA

¿Acudir a un psicòleg és cosa de bojos?

La teràpia psicològica ja no és un tabú, cada vegada més persones confessen que van al psicòleg

divan

divan

Encara que hi continua havent una tendència a veure que acudir a teràpia és un símptoma de debilitat, cada vegada són més les persones que confessen que van al psicòleg. És un acte de fortalesa reconèixer que necessitem ajuda: ens enforteix i ens dota de millors eines per ser capaços d’enfrontar situacions complicades.

¿Quan necessito ajuda? ¿El meu problema és normal? El perfil del pacient evoluciona, la psicologia s’adapta i es normalitza. Consultes per videoconferència i sense divan marquen la nova tendència.  I és que el psicòleg ja no és cosa de bojos.

El perfil del pacient

Un 37% de les consultes de psicologia se centren en persones joves, d’entre 25 i 35 anys. Un perfil que busca superar l’estrès, rebaixar l’exigència i millorar en autoestima. També es preocupen per la gestió emocional i les relacions de parella.

Un altre terç de les consultes es dedica als nens i adolescents. Apareixen problemes d’aprenentatge i, sobretot, de conducta.

L’últim terç és ja el que està dedicat a problemes més greus i en els quals sí que apareix una patologia més definida, com és la depressió, el trastorn obsessiu compulsiu o l’ansietat generalitzada.

No tot és malaltia

La visió clàssica ens diu que només en el cas de tenir una malaltia un psicòleg pot ser beneficiós. Si vivim una depressió o agorafòbia és quan la teràpia podria ajudar-nos. Per això, quan una persona diu que acudeix al psicòleg, solem associar-ho a malalties mentals. No obstant, només un terç de les consultes poden classificar-se dins d’una patologia.

Aquesta visió a poc a poc es va superant. Cada vegada són més les persones que coneixen que sense tenir una malaltia concreta, poden arribar a tenir un malestar que els faci demanar ajuda.

¿Necessito ajuda?

Tendim a confondre mals moments amb la necessitat d’acudir a un psicòleg. En molts casos, els problemes de la vida quotidiana són superables simplement amb temps. L’estrès laboral, per exemple, es deu, algunes vegades, a una etapa. Però no sempre és així. Quan no comptem amb les eines necessàries i les situacions són cícliques, ens trobem davant de la necessitat d’anar al psicòleg. ¿I què pot aportar-me un psicòleg?

- Gestió emocional. Conèixer les nostres emocions, acceptar-les i saber utilitzar-les és una de les necessitats en teràpia. Estem passant a una societat cada vegada més oberta en què les emocions que se’ns demanden no sempre han sigut ensenyades.

- Distorsions cognitives. Els pensaments automàtics manegen els nostres pensaments i el nostre comportament. Aquests pensaments que ens defineixen són fruit de l’experiència i l’educació. I, moltes vegades, són els més grans limitants.

- Afrontar l’estrès. Gestionar l’ansietat, treballar sota pressió o espavilar-se de forma flexible al món laboral. La nostra feina és el centre de la nostra vida i pot arribar a sobrepassar-nos.

- Manejar els problemes diaris. Comptem amb un ventall d’eines que no sempre és funcional. La psicoteràpia està destinada a analitzar-les, modificar-les i generar-ne de noves més adaptatives.

No hi ha divan

El divan és el símbol més associat al psicòleg. No obstant, aquest element està només vinculat als corrents humanistes, com la psicoanàlisi, i cada vegada més en desús.

La teràpia s’actualitza i evoluciona com evoluciona la societat. Des de consultes per Skype fins a ‘apps’ que monitoren el nostre estat emocional. I, tot i que només pugui adaptar-se a un públic concret, la tecnologia està cada vegada més orientada a la psicologia i la teràpia.

El psicòleg ja no és cosa de bojos, sinó que s’associa de forma directa amb el nostre estil de vida. 

Ángel Rull, psicòleg clínic.

Temes:

Psicologia