Corrupció urbanística

Bartomeu Muñoz, exalcalde de Santa Coloma, ingressa a la presó pel cas Pretòria

  • Ha de complir la pena de cinc anys i vuit mesos que se li va imposar per la trama de corrupció urbanística

ACN / Roger Pi de Cabanyes

L’exalcalde de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès) Bartomeu Muñoz (PSC) ha ingressat a la presó Quatre Camins, de la Roca del Vallès (Vallès Oriental), per complir la pena de cinc anys i vuit mesos que li van imposar per la trama de corrupció urbanística del cas Pretòria.

Segons han informat a Efe fonts jurídiques, l’exalcalde va ingressar diumenge passat a la presó, després que l’Audiència Nacional descartés suspendre la pena imposada pel cas Pretòria, com havia demanat la defensa.

Muñoz, que va renunciar a l’alcaldia el 2009 arran de la seva imputació pel cas Pretòria, va ser condemnat per l’Audiència Nacional per formar part d’una xarxa que es va embutxacar milions d’euros, directament o a través de mitjancers, en comissions obtingudes mitjançant operacions urbanístiques desenvolupades entre els anys 2002 i 2009 a les localitats barcelonines de Santa Coloma de Gramenet, Sant Andreu de Llavaneres i Badalona.

Segons la sentència, l’exdiputat del PSC entre els anys 1980 i 1988 Luis García, ‘Luigi’, liderava la xarxa i en formaven part l’exsecretari de Presidència de la Generalitat Lluís Prenafeta i l’exconseller d’Economia Macià Alavedra, ja mort.

Prenafeta i Alavedra van pactar amb la fiscalia

Prenafeta i Alavedra van pactar amb la fiscalia sengles condemnes de dos anys de presó a canvi de reconèixer el cobrament de comissions que se’ls imputava, mentre que Bartomeu Muñoz i Luigi van ser condemnats per l’Audiència Nacional a cinc anys i vuit mesos i set anys i un mes, respectivament.

El Suprem va confirmar fa un any la pena de Muñoz, però va rebaixar a cinc anys i vuit mesos la de l’exdiputat del PSC, que també va demanar a l’Audiència Nacional que li suspengués la condemna de presó, sol·licitud que encara no està resolta perquè s’està pendent que es valori la seva situació patrimonial i la seva capacitat per pagar les multes imposades.

Operacions entre el 2002 i el 2009

Segons la sentència de l’Audiència Nacional, els condemnats van participar entre el 2002 i el 2009 en operacions urbanístiques a Santa Coloma, Sant Andreu i Badalona que, en lloc d’afavorir l’interès públic, buscaven l’obtenció d’alts rendiments econòmics per a promotors i inversors particulars, cosa que els va proporcionar importants beneficis i comissions.

Els sentenciats, afegeix el tribunal, van ingressar aquests guanys «en els seus patrimonis, bé directament o bé canalitzats a través de mitjancers, testaferros o societats administrades i controlades de fet per ells mateixos».

Segons la sentència, Luigi va idear o liderar les operacions, ja que les seves relacions personals i d’antiga militància política amb càrrecs públics li permetien actuar com «aconseguidor», «facilitador» o «mitjancer».

Més notícies de Santa Coloma a l’edició local d’EL PERIÓDICO