Espais segurs

Uns 300 locals de Santa Coloma vetllen per víctimes de violència masclista

  • Aquests espais reben denúncies de víctimes d’agressions masclistes o LGTBI-fòbiques i activen els protocols d’actuació en espais d’oci

  • La iniciativa ha multiplicat per quatre la participació i implicació comunitària des que es va posar en marxa fa dos anys

Ayuntamiento de Santa Coloma

El projecte Xarxa Violeta de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès) suma ja al voltant de 300 establiments, entitats, clubs i associacions de la ciutat que reben denúncies de víctimes d’agressions masclistes o LGTBI-fòbiques i activen els protocols d’actuació en espais d’oci. Tal com ha informat el consistori, la iniciativa ha multiplicat per quatre la participació i implicació comunitària des que es va posar en marxa fa dos anys, per la qual cosa les adhesions han passat de 64 el 2019 a les 294 actuals.

Quan va arrencar el projecte van ser sobretot locals d’oci nocturn els que s’hi van sumar, així com gasolineres, farmàcies, aparcaments o serveis de taxi, mentre que les noves incorporacions han sigut principalment establiments de primera necessitat, com supermercats, estancs, associacions veïnals, clubs socials i comerços de proximitat.

«És un projecte de ciutat crucial quant a la seguretat, que converteix Santa Coloma en una població de referència en la lluita contra les violències masclistes i LGTBI-fòbiques», ha assenyalat l’alcaldessa, Núria Parlon. Gràcies a aquest projecte, qualsevol persona que es trobi davant una possible agressió sexista o LGTBI-fòbica pot acudir a aquests espais de la Xarxa Violeta, on activaran el Protocol d’Actuació i Coordinació Professional.

L’objectiu és facilitar les eines i recursos als locals perquè puguin detectar i prevenir aquest tipus de violència i facilitar l’acompanyament de les possibles víctimes. El protocol que s’activa està disponible tots els dies de l’any les 24 hores i inclou des de serveis policials, sanitaris, agents nocturns, serens, servei d’atenció a les víctimes, psicòlegs de guàrdia i experts, entre d’altres.

Més notícies de Santa Coloma a l’edició local d’EL PERIÓDICO