Festes en pandèmia

Santa Coloma planteja una festa major familiar i descentralitzada

Vint-i-quatre artistes locals i una trentena d’entitats colomenques encapçalaran l’edició del 2021

Ayuntamiento de Santa Coloma

Vint-i-quatre artistes locals i una trentena d’entitats colomenques encapçalaran aquest any una edició de la Festa Major d’Estiu de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès) –del 3 al 6 de setembre– marcada encara per la pandèmia de la Covid-19. Serà una edició en la qual «es tindrà una especial cura per protegir la salut i la seguretat de la ciutadania», assenyalen des del consistori.

Aquest 2021, la programació amplia la seva oferta respecte a altres edicions, amb més de seixanta activitats, la meitat de les quals aniran dirigides a les famílies, amb espectacles d’arts escèniques i musicals reunits en el cicle ‘SUPER UAU!’ i amb els diferents esdeveniments repartits per tota la ciutat. La Festa Major 2021 aposta d’aquesta manera per la descentralització, proposant una dotzena d’escenaris repartits per Santa Coloma –almenys n’hi haurà un per districte– i una desena d’aquests a l’aire lliure amb l’objectiu «d’acostar la Festa a tots els racons de la ciutat i evitar així massificacions».

Des de l’Ajuntament es farà un «important» desplegament logístic, d’infraestructures, tecnologies i personal auxiliar, perquè la Festa «sigui una demostració que la cultura és segura», comenten.

Per a l’estricte compliment de les normatives Covid vigents, hi haurà control d’aforament a les activitats i reserva prèvia per accedir-hi. Així, es podran reservar les invitacions a partir del 16 d’agost a la nova plataforma Grameticket, a la web municipal. Aquest servei possibilitarà la reserva gratuïta de localitats i «assegurarà l’indispensable control d’aforament en el context actual de pandèmia», comenten des del consistori.

L’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, i la tinenta d’alcaldessa de Cultura, Petry Jiménez, acompanyades d’una representació d’artistes i creadors de la ciutat i de la Comissió de Festes, van presentar aquest dimarts 14 de juliol la Festa Major d’Estiu 2021 en l’espai del Molí d’en Ribé, al costat del Museu Torre Balldovina.

Oferta descentralitzada

«Portar la festa als barris és un dels aspectes positius de la descentralització», va explicar l’alcaldessa Núria Parlon, que va començar la seva intervenció demanant a la ciutadania colomenca «respecte a les normes sanitàries vigents per poder frenar la pandèmia i arribar a la festa major en les millors condicions». Per la seva part, la tinenta d’alcaldessa, Petry Jiménez, va reconèixer que «trobarem a faltar alguns escenaris habituals però en descobrirem altres de nous que ens sorprendran».

En l’edició del 2021, els espais seran: Auditori de Can Roig i Torres, Escola Ferran de Sagarra, Escola Fray Luis de León, Escola Jaume Salvatella, Escola Miguel de Unamuno, Escola Wagner, Jardins de Can Roig i Torres, Jardins del Museu Torre Balldovina/Molí d’en Ribé, CRJ Mas Fonollar, Parc dels Pins (Motocròs), Plaça del Barri Llatí i Teatre Josep Maria de Sagarra.

Tres de les ubicacions –Parc dels Pins, Escola Fray Luis de León i Escola Jaume Salvatella– comptaran amb zones de restauració, d’acord amb la normativa fixada per Procicat, amb reserva d’espai específic.

Un inici diferent de l’habitual

La Festa Major començarà el divendres 3 de setembre amb un acte que reunirà les entitats que participaven habitualment en la cercavila inaugural i que inclourà el pregó a càrrec de les jugadores de petanca Alba Coll i María José Díaz, referents d’aquest esport en l’àmbit internacional. Aquest any, aquests primers moments de la festa canvien d’ubicació i deixen la plaça de la Vila per celebrar-se en els Jardins del Museu Torre Balldovina, on s’accedirà per invitació. A més, tota la ciutadania podrà seguir online aquest inici de la festa a través del canal de YouTube Ikonograma.

Els noms més destacats de la festa major 2021 que passaran pels diversos escenaris durant els quatre dies seran: Joan Pera (Escola Miguel de Unamuno); Los Sírex (Escola Fray Luis); Queralt Lahoz, acompanyada per Ana Brenes (Motocròs); Els 40 On Tour (Motocròs); Judit Nedermann, acompanyada per Guille Ogaya (Escola Fray Luis); el Petit de Cal Eril (Jardins de Can Roig i Torres); María la Blanco, acompanyada per Konkordia (Escola Fray Luis), Las Migas acompanyades per Maruja Limón (Escola Fray Luis); i Guadalupe Plata, amb Mike Edison (Escola Jaume Salvatella) en un Festival Sintonittza que tindrà una versió adaptada als temps actuals, amb sessions vermut i «tard».

Com a novetat, ses comptarà també amb un escenari mòbil i itinerant que visitarà tots els districtes de la ciutat. Un barco amb Piratas Rumbersions, De Vuelta, Generación Límite, Red Rombe i Black And White, que arribarà «fins on la festa no hagi arribat abans».

Dilluns a la nit 6, la festa major acabarà, després del castell de focs sorpresa, en el Motocròs, amb l’actuació d’ABBA The New Experience, el tribut al grup suec més important en àmbit estatal, amb músics colomencs a les seves files.

Hi haurà Corretapa, mocador solidari i fira

La Festa Major d’Estiu és, a més d’un esdeveniment cultural, un motor socioeconòmic per al teixit comercial. «El compromís municipal amb el sector de l’hostaleria i la restauració és ferm, i no podia faltar aquest any el Corretapa, dissabte 4 i diumenge 5 de 12 h a 15 h en establiments repartits per tota la ciutat, amb una versió adaptada a la situació sanitària amb totes les mesures de seguretat (sense barres, a consumir en terrasses i interiors dels locals)», expliquen des de l’Ajuntament.

Quant al mocador solidari de la Festa Major (i els 2x1 de la fira) el repartiment es farà amb reserva online a partir del dia 23 d’agost, mitjançant Grameticket, amb recollida a partir del dia 30. «La recaptació anirà íntegrament al programa municipal d’aliments solidaris gestionat per Creu Roja Barcelonès Nord i l’Ajuntament», remarquen des de i consistori.

També es manté en el programa la tradicional Fira d’Atraccions en els seus espais habituals, el parc Europa i parc de Can Zam.

Més notícies de Santa Coloma a l’edició local d’EL PERIÓDICO