Qualitat del riu

Graven per primera vegada una llúdria al Parc Fluvial del Besòs, a Santa Coloma

Va aparèixer a principis de desembre, tot i que la reproducció de l’espècie al riu consta des de principis d’any

A principis del mes de desembre es van registrar imatges per primera vegada d’una llúdria al Parc Fluvial del Besòs. La gravació es va fer en el pas del riu pel terme municipal de Santa Coloma de Gramenet, en el marc del seguiment que el biòleg especialitzat en ornitologia Xavier Larruy estava fent a la zona.

Malgrat les imatges que confirmen que l’animal visita l’espai, no s’ha confirmat que s’hagi establert al riu, però sí que indica la seva qualitat ambiental.

A principis d’any un equip de l’Observatori Rivus va confirmar la reproducció de llúdries per primera vegada en 50 anys a la conca del Besòs. En els últims anys s’han trobat indicis puntuals de la presència de l’animal al Parc Fluvial, però fins ara no se’n tenien imatges.

Substàncies tòxiques, caça i desforestació

La llúdria va patir una forta regressió a tot el territori a causa de l’ús de substàncies tòxiques en l’agricultura i la indústria, que van contaminar els rius. Però no va ser l’únic motiu, també hi van influir la caça incontrolada d’aquesta espècie, l’increment de les visites turístiques als espais naturals i la destrucció del bosc de ribera.

Més notícies de Santa Coloma a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA