Celebracions

Santa Setmana Santa

Aquesta Santa Setmana Santa no acabarà diumenge, ni dilluns, per molt tips que quedem amb la mona, sinó dimarts, amb Sant Jordi

zentauroepp28885603 procesin190409132708

Escric això Diumenge de Rams, això que anomenem el pòrtic de la Setmana Santa, una celebració litúrgica festiva en què les palmes evoquen la benvinguda a Jesús a la seva arribada a Jerusalem. És al mateix temps un immens spòiler del que vindrà, amb la lectura del relat complet de la Passió. Dic Santa Setmana també perquè poc o molt serà un respir després d’un trimestre llarg i feixuc.

Dijous Sant recordarem l’últim sopar que Jesús va compartir amb els seus i pensaré en els meus, que són molts i diversos. En tantes ocasions en què he compartit un pa amb tomàquet, en tot el que ens hem dit i el que no, perquè compartir no sempre necessita de paraules. Pensaré en la grandiloqüència de les afirmacions amb què es desmarquen els candidats en campanya electoral, sabent que l’endemà s’hauran o es voldran acostar. Penso en Pilat i el seu “no he trobat res per inculpar-lo”...

Divendres a la tarda no podré evitar el pes d’un silenci espès després de l’últim sospir, la foscor que es va estendre a les tres de la tarda segons la tradició, la desolació de Pere en veure com s'acompleix la profecia que negaria a Jesús tres vegades abans no acabés la nit. M’acompanyarà com cada any la ‘Passió segons sant Mateu’ que van produir Simon Rattle, Peter Sellars i la Filharmònica de Berlín, i se m’encongirà de nou el cor. Davant de la mort, abans que res, silenci i respecte. I una abraçada, si pot ser, com diu Joan Carles Mèlich. Recordaré el fred de la nit en una processó a Vetusta.

Dissabte a la nit, la vetlla pasqual serà un gran foc, que crema i posa llum, per donar pas al miracle de la vida del Diumenge de Pasqua. Reviurem la processó de l'Encontre, de la mare i el fill, com sempre s'acaben trobant mares i fills.

Aquesta Santa Setmana Santa no acabarà diumenge, ni dilluns, per molt tips que quedem amb la mona, sinó dimarts, amb Sant Jordi. Llibres i lectors també seguiran la seva particular processó de l'Encontre, i llegir ens farà una mica més cultes, més lliures i més feliços. ¿Es produirà el miracle?